И германци искат пиво от "Болярка"

И германци искат пиво от "Болярка" | StandartNews.com

Единствено във великотърновската фабрика варят бирата в "Мерлин"

Да продаваш бира на германци е трудна мисия. Защото по онези земи правят пиво от хилядолетия и не без основание се смятат за най-добрите в света. Производството на бира е било толкова значимо, че през 1516 г. влязло и в държавната политика. Заради многобройните оплаквания от лошокачествена бира, баварският херцог Вилхелм IV взел мерки да успокои поданиците си, за да не се стигне до бунт. Така владетелят заковал правилата в закон за чистотата на напитката: за производството на бира могат да се използват само три съставки - вода, ечемик и хмел. Този закон се уважава и до ден днешен, въпреки модата за различни добавки. А за германеца употребата на пиво вече е влязла в генетичния код и не може да бъде излъган с лошо качество.
Така че българската пивоварна "Болярка", която прави пиво за германците, с право може да се гордее със своята продукция.

От миналата година великотърновската фабрика изнася бира под известна марка за капризния пазар на световния производител.

Тя е избрана за поръчката след сериозен кастинг, в конкуренция с други пивовари. Германските инвеститори и технолози дошли във фабриката, огледали производствените зали, запознали се с технологията, дегустирали и отсекли: "Вие ще сте нашият партньор".

"Германия е най-новият ни пазар, изнасяме още за Испания, Гърция и Румъния", казва изпълнителният директор Ивайло Тодоров. Миналия понеделник той посрещна във фабриката гости - журналисти, участници във втория тур на Националната бирена академия, която се провежда под патронажа на Съюза на пивоварите в България, и депутати от парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата, водени от Емил Димитров. Членовете на парламентарната комисия от миналата година обикалят една след друга пивоварните в страната, за да се уверят в изпълнението на изискванията на акцизното законодателство и прозрачността на компаниите като коректни данъкоплатци. И докато Ревизоро се интересуваше предимно от уреда, свързан с Агенция "Митници", чрез който в реално време се следи всеки литър произведена бира, който първи бе показан на гостите, то за журналистите не по-малко интересен беше процесът на производството и историята на фабриката.

Замъци и рицарски турнири

От разказите на домакините стана ясно, че "връзките" на "Болярка" с Германия не са от вчера. Още от 2005 г. най-голямата бирена фабрика с изцяло български капитал у нас започва да произвежда баварското пиво "Калтенберг". То се прави по класическа технология с над 700-годишна история, в пълно съответствие със закона за чистотата от 1516 г. А лицензът е даден не от кой да е, а лично от принца на Бавария - Н. В. Луитполд Рупрехт Хайнрих фон Байерн, потомък на последния монарх от рода Вителсбах (управлявали кралството от 1180 г. до 1918 г.) и наследник на династията заедно със своя син Лудвиг. Той е главен изпълнителен директор на пивоварната "König Ludwig GmbH & Co. KG Schlossbrauerei Kaltenberg", произвеждаща бирата "Калтенберг" в едноименния замък, а също така и организатор на най-големия в света средновековен рицарски турнир, провеждащ се на територията на замъка Калтенберг, където Луитполд живее със семейството си.
Е, така си е - синята кръв на Бавария търси синята кръв на България - в царственото Велико Търново и в завода с аристократичното име "Болярка", който е една от най-старите пивоварни у нас, с история, започваща още през 1892 година.

Филтрирано, нефилтрирано, живо

Но пивоварната изобщо не разчита само на аристократичните връзки, а полага сериозни усилия, подплатени с инвестиции, за поддържане на високо качество.
"Болярка" е единствената бирена фабрика у нас с малцерай - цех, в който се прави малца.
Той се получава от ечемик, който се обработва и отлежава в специални силози, като процесът продължава около месец. "Ечемикът се изкупува от производители в региона, а хмелът, който е от ароматните сортове, го получаваме от Бавария. Бирената мая също идва от лаборатория в Германия", казва главният технолог на "Болярка" Мариана Христова - една от малкото жени в света с тази професия.
"В пивото няма химия - всичко е малц, вода, дрожди и точно определени температура и време.
Наричаме бирата течен хляб, защото има подобни съставки - зърно и мая. За да стане напитката хубава - всичко е от значение - съставът на водата, която се използва, сортът хмел, щамът дрожди. Изключително важна е хигиената в производствените помещения", обяснява технологът. За нея няма тайни в производството на различните видове пиво. Пастьоризираното е това, което минава през термична обработка до 70 градуса, за да се увеличи трайността. "Както бабите навремето варяха бурканите с компоти, за да ги стерилизират", обяснява нагледно директорът Ивайло Тодоров. Непастьоризираното не минава през тази процедура, но пък се прецежда през специални стерилни филтри, за да се отделят дрождите. Така вкусът му е по-свеж и натурален, но трайността - по-кратка. Живата бира пък е нефилтрирана, запазва се част от бирената мая, която е изключително полезна за здравето. Трайността й е не повече от 1 седмица.
Опаковката не влияе на вкуса, но пък има значение за срока на годност. Защото при пластмасата има по-голяма вероятност в напитката да попадне врагът номер 1 - кислородът. Затова в PET бутилки трайността е 60-70 дни, в стъклени - 6 месеца, а в кенове - до 9 месеца.

Сърцето на производството

След като разгледахме инсталациите с поточните линии, стигаме до сърцето на фабриката - цехът, където се вари бирата.
Голямата гордост на "Болярка" е варката "Мерлин" - единствената в България и една от петте в Европа. Това революционно технологично оборудване, внедрено през 2004 г., е изключително скъпо, защото то изисква всички съоръжения да са съобразени с него.
В залата е и съдът с поетичното име "Пегас", в който става филтрацията на пивовата мъст. След това тя отива в "Мерлин", където се получава тънкослойно варене. "Така се изолира DMS, за да не мирише бирата на варена царевица", обяснява Мариана Христова.
„За българския потребител "Meрлин" е произвел над 615 милиона литра висококачествена бира. Успехът на нашето пиво се дължи на инвестициите, които се правят в предприятието от приватизацията му през 1999 година насам", казва Ивайло Тодоров. И уточнява, че общата сума на вложенията е 60 млн. лева. За последните 3 г. инвестициите в дълготрайни материални активи са над 5 милиона лева, а внесените в държавната хазна акцизи и ДДС - 18 млн. лева.
"Болярка" се съревновава с трите големи мултинационални компании у нас. По пазарен дял тя е след тях, но пък е номер 1 от пивоварните, финансирани с изцяло български капитали от приватизацията до ден днешен.

Световното признание

Преди месец пивоварната получи едно от най-високите отличия за качество - Златен медал - в световната класация World Quality Selections 2018. Признанието е от института Monde Selection, а наградата е връчена на официална церемония в края на май в Дома на науката и техниката в испанския град Валенсия.
„Пивоварният бранш е изцяло на светло - както по отношение на производството и заплащането на труда, така и по отношение на данъчните практики. Не случайно за трета поредна година бирената индустрия в България е с най-висока репутация в Европа след Чехия", обобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. И допълни, че за да се запази тази тенденция, е много важно пивопроизводството да се извършва само в лицензирани данъчни складове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай