Good buy, Telenor, Hallo, Келнер

Good buy, Telenor, Hallo, Келнер | StandartNews.com

Брюксел даде зелена светлина на чешкия милиардер да купи телекома

Европейската комисия даде зелена светлина на компанията на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF Group NV, за придобиването на бизнеса на Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. Сделките са били предадени за проверка за съответствие с правилата за защита на конкуренцията на 22 юни 2018 г. Решението е взето малко преди да изтече крайният срок за отговор - 27 юли. То е дадено без условия. Стойността на сделката е 2,8 милиарда евро. Тя бе обявена в края на март 2018 г. PPF ще придобие пълен контрол над "Теленор България" ЕАД, трите унгарски - Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., базираната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd. Освен мобилните оператори, се включва и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3500 служители. "Комисията установи, че предложената транзакция няма да създаде притеснения за конкуренцията", се казва в официалното съобщение. В него се посочва, че компаниите работят в отделни територии и не припокриват дейността си в една държава.
Цената на придобиването се равнява на 6.4 пъти печалбата на бизнесите на Telenor в ЦИЕ за 2017 г. Двете страни са се споразумели за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 млн. евро от сумата ще бъдат изплатени на 4 вноски за период от 4 години.
Продажбата ще донесе на норвежката компания, която оперира в региона от 25 г., печалба от над 316 млн. евро. Малко преди приключването на сделката за придобиване от страна на PPF, Telenor България се похвали с приходи от 175 млн. лева за второто тримесечие на тази година, което представлява ръст от 7,5% спрямо същия период на 2017 г. Печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) за периода нараства до 68 млн. лв. спрямо 63 млн. лева преди година, което представлява годишен ръст от 7,9%.
Купувачът PPF Group е контролиран от Петр Келнер - един от най-богатите европейци и най-богатият човек в Източна Европа. Келнер поиска да купи и друга голяма българска компания - собственика на Нова телевизия "Нова броудкастинг груп", но Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката.
Келнер притежава богатство от около 16 млрд. долара, а групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в разнообразни сектори. Милиардерът развива бизнеси в Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др. В телекомуникационния бизнес PPF държи над 80% в O2 - най-големият оператор в Чехия и трети по размер в Словения с общо 7 млн. абонати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай