20:25 ч.

08.08.18

2 мин.

0

5

0
Fiat сложи край на Punto

 


От конвейера на завода на концерна FCA в италианския град Мелфи слезе последният хечбек Punto. С него приключи 25-годишната история на модела, преминал през три поколения. Не се очаква наследник на Fiat Punto в обозримо бъдеще.


Fiat Punto дебютира в 1993-а като наследник на друг емблематичен модел на италианците - Fiat Uno. Новата кола бързо завоюва популярност в Европа, моделът помогна на FIAT да навлезе по-сериозно в Европейските пазари и да осигури достатъчно производство на италианските си фабрики. С Punto италианският автопроизводител се превърна в модерен играч на пазара и доказа че може да предлага привлекателни модели за всеки, пише аuto-press.net.


Първото поколение на Punto стана победител в конкурса "European Car of the Year" през 1995-а, а през 1997-а стана и най-продаваният автомобил на Стария континент, слагайки край на 14-годишната хегемония на Volkswagen Golf. Punto беше оригинален автомобил с приемлива цена и прилично ниво на стандартното си качество.


Сегашното, трето по ред поколение на Fiat Punto се появи в 2005-а година с името Grande Punto. В 2009-а година моделът претърпя фейс-лифт и смени името си на Punto Evo, а след още две години си върна първоначалното име без допълнения.


В последната година на продажбата си Fiat Punto не успя да се справи с новата система за оценка в краш-тестовете на Euro NCAP и стана първият модел не получил нито една звезда за ефективноста на системите за безопасност.


Fiat Punto си замина, но моделът остава в автомобилната история на марката. Колата се продаваше четвърт век със сериозен успех. За съжаление няма да има директен наследник, поне засега. Но деветте милиона продадени машини винаги ще напомнят, че в един период Fiat е бил лидер на европейския автомобилен пазар.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:23 · 09.08.2018
бeнтлита само старци карат на запад вe
Потребител · 07:40 · 09.08.2018
Санким вие само бентлита карате.
Потребител · 06:42 · 09.08.2018
кeнeф за сeляндури
Потребител · 01:45 · 09.08.2018
кола за олигофрeни
Потребител · 06:16 · 09.08.2018
@Потребител @Потребител тупан
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент