БМФ договори още два 45 хиляди тонни кораба

До 2020 г. компанията ще притежава съдове с над 1,5 млн. тона собствен тонаж

БМФ договори още два 45 хиляди тонни кораба | StandartNews.com

Ръководството на Параходство "Български морски флот" (БМФ) е потвърдило преди дни строителството на още два съвременни високоефективни кораба за превоз на насипни товари (бълкери), съобщиха за "Стандарт" от шипинг компанията. Двата плавателни съда ще са с товароподемност 45 000 тона дедуейт (DWT) и досега бяха само опция от договора, който БМФ сключи през юли с една от трите най-големи китайски корабостроителници за построяването на 4+2 кораба с товапододемност 45 000 DWT. И 6-те нови плавателни съда ще са от последно поколение Bluetech 45, а инвестицията в тях ще е за над 150 млн. щатски долара.

И 6-те кораба ще са оборудвани с най-съвременните екологични двигатели и технологии. Всеки от тях ще е с газене до 10.80 м и с ледови клас за плаване в големите морски ширини на Северния Атлантик, Балтика и Канада. Първият от 6-те нови бълкера ще бъде предаден на БМФ за експлоатация до средата на 2019 г., а останалите 5 - до края на 2020 г.

Първите четири кораба ще подновят имената на старите кораби „Миджур", „Плана", „Мальовица" и „Бузлуджа", а имената на новопотвърдените два съда все още не са ясни, обясниха от БМФ.

С потвърждението на опцията за построяване на още два 45 000-тонни бълкера ръководството на БМФ максимално се доближава до целта си към края на 2020 г. да притежава над 1,5 млн. тона собствен тонаж, и то при средна възраст на плавателните съдове под 7 години. Амбицията на ръководството на параходството е да го утвърждава като един от водещите корабособственици в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай