Офисите и складовете започват да поскъпват

Офисите и складовете започват да поскъпват | StandartNews.com

Расте интересът на инвеститорите към имотите в страната

Цените и наемите на офисите, логистичните и индустриалните зони у нас постепенно започват да се покачват. Страната ни е с най-голям потенциал за поскъпване на бизнес имотите в Централна и Източна Европа. Това показва изследване на Глобалната организация на професионалистите по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors, което обхваща България, Румъния, Унгария и Чехия. Наемите и стойностите на активите у нас и в Унгария се очаква да нараснат в следващите 12 месеца във всички сектори, сочат данните от проучването. За нашата страна най-силен ръст се очаква при офис площите. "Инвеститорският интерес към нашата страна расте заради по-добрите перспективи: както за търсенето от страна на наемателите, така и за ръст на наемните нива във всички три сектора на бизнес имотите", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. Според нея, поскъпване може да се очаква не само в офисите клас А, а и в по-ниския сегмент. "Наемите на търговски площи се стабилизираха благодарение на доброто ниво на отдаване на новите проекти и растежа на потреблението от началото на годината. А при индустриалните и логистичните площи липсата на предлагане започва да оказва натиск за повишение на наемите, докато търсенето постепенно се увеличава", коментира Лашова. И в четирите страни в проучването, търсенето на имоти с цел инвестиции се увеличава. Растежът е особено силен в сектора на търговските площи в България и Румъния и в индустриалния в Чехия.

Заплатите замръзват

Забавяне на ръста на средната работна заплата в страната се отчита в икономическия и финансов анализ за второто тримесечие, изготвен от Българска банка за развитие (ББР). Причината е съществуващата несигурност относно бъдещия бизнес климат и отрицателната инфлация. Практически средната работна заплата в частния сектор почти не се е изменила номинално спрямо второто тримесечие на 2013 г., сочи анализът. Лихвите по кредитите и депозитите падат, като по-съществено е намалението на лихвите по депозитите. Това допринася за повишаване на печалбата на банковата система, твърдят анализаторите на ББР. Към края на юни фискалният резерв е 5,9 млрд. лв. Увеличението му до голяма степен се дължи на емитираните в края на юни 5-месечни съкровищни бонове. Очаква се през третото тримесечие на 2014 г. фискалният резерв допълнително да нарасне в резултат на емисията еврооблигации от юни. Оценките за бизнес климата обаче се влошават под влияние на увеличената икономическа и политическа несигурност.

Райфайзенбанк: Ръстът на икономиката ще продължи

През второто полугодие на 2014 г. ръстът на БВП ще бъде като през първите шест месеца, сочи анализ на Райфайзенбанк България за икономическото развитие на страната. "Реалният растеж на БВП за периода април-май 2014 г. е относително висок - 1,6% на годишна база. Увеличение отбелязаха индустрията с 4,5% и услугите с 1%, докато аграрният сектор намали продукцията си с 1,5% поради лошото време, белязано от сериозни наводнения", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. Безработицата е спаднала до 11,4%, което е близо до средната стойност за страните от Еврозоната. Един от основните проблеми на българската икономика е високият бюджетен дефицит, който към края на юни е 2,8%. Държавният дълг обаче е един от най-ниските в ЕС, сочи анализът. Според него кредитите за домакинствата и фирмите за пети пореден месец отчитат ръст, който за юни е 3,1%. В същото време лошите заеми са намалели с 0,1%, но остават високи - 22,2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай