Новите апартаменти поскъпнаха с 3-4%

Новите апартаменти поскъпнаха с 3-4% | StandartNews.com

Редица собственици имат прекалено големи очаквания

Миналата 2015 г. беше доста успешна за пазара на имоти. По данни на Агенцията по вписванията през 2015 г. са сключени над 230 300 сделки с имоти, което представлява ръст от 5,6%. Имаше сериозно повишаване и на цените на жилищата, сочат данни на имотните агенции. Дали обаче този възход ще се повтори и през 2016 г.?

Цените на имотите имат известен ръст, но той е по-умерен на фона на отчетения скок в началото на годината. В последните 6 месеца покачването е по-плавно, при това само в отделни сегменти на пазара и е в рамките на 3-4%. Такъв ръст от компанията за недвижими имоти АДРЕС наблюдават при новото строителство в отделни столични квартали - райони, в които е имало засилено търсене и където днес инвеститорите предлагат нови апартаменти с високо качество. Отделно, умерен ръст се наблюдава и в по-ниския сегмент на жилищния пазар. Има покачване на долната граница на апартаментите в столицата. "Жилища, които преди можеха да се купят за 25 000 евро, днес вече са по-скъпи. Ръстът в ниския сегмент е по-видим от този в по-високия. Трябва да се има предвид, че е започнало известно разминаване в очакванията на купувачи и продавачи и то се състои в това, че продавачите понякога поставят надпазарни цени, които купувачите не са готови да платят", казва Силяна Черкезова, мениджър в АДРЕС. В по-големите градове в страната също се наблюдава лек ръст на цените, но той рядко надхвърля 2%, посочват още от АДРЕС.

Цените на жилищата в София остават стабилни от началото на годината, като колебанията са в рамките на 1-2%, коментират брокери. Видимо покачване има само в офертните нива на старото строителство, но цените, на които се сключват реални сделки, не търпят съществени промени за периода януари-юни. Тези данните се отнасят за средните пазарни нива за масивно и панелно строителство и изключват ексклузивните нови проекти. Твърденията за покачване, които се разпространяват напоследък, се дължат по-скоро на офертните цени на пазара. "Движението на цените зависи от множество фактори, не само от намеренията на продавачите. За тях се появи сериозна конкуренция от страна на новопостроените сгради. Поради този фактор нивата на сключване на сделки за старо строителство практически останаха същите с леки покачвания в отделни райони", казва Явор Пейчев, мениджър в Имотека.

Според него, има възраждане на затворените комплекси, като цените в тях бележат известен ръст от началото на годината - в рамките на 2-3%. Този тип имоти се оказват най-подходящият вариант за определени групи от купувачи, особено за млади семейства с малки деца. При затворените комплекси ключови предимства са зелените пространства и уредената среда на живот.

Клиентите са по-взискателни

Тенденцията за скок на цените на имотите в София и големите градове на България я има, но повишението не е толкова голямо, колкото в предходните години, каза Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение брокери на имоти". "Някои собственици решават, четейки публикации, че цените скачат и решават да си вдигнат офертните цени. Ако едно жилище струва 100 хил., те го вдигат до 150 хил., например. Но, реално сделките се случват на цени, които са близки до пазарните. Темпът за растене нагоре го има, но е по-умерен", каза тя. По думите й някои клиенти, които се подвеждат да си вдигнат цените, не могат с месеци да продадат имотите си и накрая пак ги смъкват. Става въпрос най-вече за малките градове, където покупателната възможност и търсенето са много по-ограничени.

В крайните квартали на София и при жилищата по-старо строителство по-скоро няма да има увеличение на цените за годината, или то ще е до 5%, не повече. Това важи и за панелните жилища. Подемът в търсенето и повишаването на цените е в новото строителство. "Старото строителство на пазара е с доста недостатъци. При новото строителство има много по-високи изисквания - по-качествени материали, следи се качеството на изпълнение на сградите. Когато човек купува в процес на строеж, се успокоява, че ще наблюдава, че ще изисква. Отминаха предишните клиенти - купувачи на зелено, които изсипваха една торба пари, не се интересуваха и после се чудеха защо бяха излъгани", каза Илиана Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай