Китай планира железопътна линия до САЩ

Китай планира железопътна линия до САЩ | StandartNews.com

Пекин. Китай представи плана си за свързване на света с високоскоростен железопътен транспорт, включително и подводна връзка към САЩ с дължина около 13 000км.

Линията "Китай - Русия - Съединените щати", предложена от Китайската академия на инженерите ще започва от североизточната част на Китай, нагоре през Сибир, през Беринговия проток до Аляска и надолу през Канада, преди да достигне САЩ, съобщава The Beijing Times.

Влакът ще се движи със средна скорост от 217 км. в час, но все още обаче не ясно дали властите в Русия, САЩ и Канада са дали съгласието си за мегапроекта.

Медиите в Китай коментират обаче, че този проект е добра алтернатива на въздушния транспорт. Идеята е влакът да минава и под вода през тунела между Русия и Аляска под Беринговия проток, който вече се изгражда. Ако бъде реализиран този проект той ще е с 3701 км. по-дълъг от Транссибирската железница, която в момента прави най-дългото пътуване в света с влак.

За пресичането на Беринговия проток е необходим почти 200 км подводен тунел.

Макар все още нищо да не е сигурно, се предполага, че Пекин ще финансира проекта, особено след като Китай в момента е лидер във високоскоростните влакове.

Страната е изградила най-дългата мрежа от бързи влакове в света с повече от 9977 км. железопътни линии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай