Изнасяме пилешко и гъши дроб за Япония

Изнасяме пилешко и гъши дроб за Япония | StandartNews.com

Върви процедура за получаване на разрешение за експорт на свинско месо

България вече може да изнася за Япония пилешко месо. Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това е обявил зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Петров е допълнил, че в момента тече процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Според него двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ. Петров е призовал японските фирми да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа.

Той е обяснил, че има възможности за влизане в държавните и частните индустриални зони у нас. Председателят на групата за приятелство "България - Япония" към горната камара на японския парламент Коичи Киши е обявил на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева е посочила, че нейният екип полага усилия за по-добро информационно осигуряване на бизнеса, за предоставяне на специализирано обучение, за промоция на българските предприятия чрез участия на международни панаири и изложби, търговски мисии и бизнес делегации.

Между България и Япония съществува неизползван потенциал за нарастване на двустранния стокообмен. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности за увеличаване на стокообмена чрез насърчаване на преките контакти между български и японски фирми, е допълнила Захариева. Тя се е срещнала с Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия. На форума в София са присъствали над 50 български и японски компании.

50 000 следят с GSM маршрута си

50 000 потребители вече са изтеглили мобилното приложение LIMA. С него те могат да следят за препятствия на пътя, затворени шосета, обиколни маршрути, каква е препоръчителната скорост за движение и т.н. Апликацията вече е достъпна и за мобилните телефони с операционна система Windows Phone. При катастрофа LIMA ще може да подава и сигнал до телефон 112.

България с локална версия на YouTube

Седем държави, между които и България, ще получат локализирана версия на най-големия сайт за видеосподеляне в света - YouTube. Това означава, че българските youtube-ри вече ще могат да печелят от споделянето на видеоклиповете си. Според Google повече от 80% от видеоклиповете в YouTube са гледани от потребители извън границите на САЩ, като много от тях не са англоговорящи, което диктува и политиката на компанията за локализация.

Дъждове бавят сеитбата

Проливните дъждове от последната седмица объркаха плановете на фермерите най-вече в регионите, където царевицата и слънчогледът бяха прибрани по-късно. Досега са засети около 25-30% от площите, затова стопаните се надяват на спиране на валежите, за да ускорят работата, съобщи председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Румяна Ангелова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай