Инвеститор обмисля да налее 1 млрд. евро в КТБ

Инвеститор обмисля да налее 1 млрд. евро в КТБ | StandartNews.com

София. „В момента в България има инвеститор, той обикаля няколко пъти БНБ, Министерство на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма". Това заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Ние искаме да дадем време на този, който иска да налее пари в нашата банкова система – да не го изгоним. Да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират естествено с активното съдействие, по друг начин няма как да се реализира, да спасим банката. Да спасим вложителите в тази банка, не гарантираните – да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия", допълни Стоянова.

Освен това Стоянова обясни, че утре, когато в пленарна зала ще се разглежда доклада на БНБ, ще задължат БНБ в тридневен срок, три календарни дни, да представи пред бюджетна комисия и парламента разчети, подкрепени с финансови обосновки за макроикономическия ефект и бюджета на държавата.

„През 4-5 месечната квестура от БНБ, БНБ отказва да изпълни текст в настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения. Затова ние вчера решихме, че след като БНБ пет месеца не изпълнява закона, следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни", обясни Стоянова.

По думите й, Управителния съвет на БНБ е в противоречие на закона е дал указание на квесторите да осчетоводят данните по доклада на одиторските компании, който показва отрицателен капитал в размер на 4,2 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай