Бизнес климатът удари дъно

Бизнес климатът удари дъно | StandartNews.com

Бизнес климатът в България през септември се влошава за 4-и пореден месец, достигайки най-ниското си ниво за настоящата година. Това се дължи на по-негативни оценки на мениджърите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Само в сектора на услугите условията за бизнес остават приблизително на равнището си от предходния месец. Общото между всички сектори на икономиката е, че основният проблем пред бизнеса е несигурната икономическа среда, а мениджърите очакват запазване на цените през следващите три месеца.

Бизнес климатът в промишлеността се понижава главно поради влошените оценки на мениджърите за настоящото състояние на фирмите. Намалява осигуреността на производството с поръчки, което води до понижени очаквания за дейността и през следващите три месеца.

Влошаването на бизнес климата в строителството се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на предприемачите за състоянието на предприятията. Строителната активност е намалена в сравнение с август, а прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Падането на бизнес климата в търговията на дребно се дължи на по-умерените оценки на търговците за състоянието на фирмите. Наред с това обаче прогнозите им за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са по-благоприятни, а в очакванията им за поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца има известно подобрение.
Само в сектора на услугите бизнес климатът остава почти без промяна. Но търсенето на услуги е намалено, а и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай