Жените шефове у нас са 2 пъти повече, отколкото в ЕС

Жените шефове у нас са 2 пъти повече, отколкото в ЕС  | StandartNews.com

13.5% по-ниско заплащане получават жените, за разлика от мъжете

Два пъти по-висок е процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, отколкото средния за страните от Европейския съюз (7%) и въпреки това, той е доста нисък – едва 13%. Затова всички ние – и общество, и институции трябва да насочим усилията си към осигуряване на предпоставки той да продължи да се увеличава". Това заяви социалният министър Ивайло Калфин на официалното откриване на международната конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции, съобщи Нова ТВ.

Калфин поясни, че сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат в ежедневието си, е липсата на време.

„В тази връзка ние разработихме промени в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време. Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца", отбеляза министърът.

Друг проблем, с който се сблъскват работещите жени в България, е разликата в заплащането на жени и мъже за еднакви позиции.

„За една и съща работа жените получават средно 13.5% по-ниско заплащане от мъжете. Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16 на сто, но това не трябва да ни успокоява, а да ни стимулира да работим за преодоляването й", коментира Калфин. И допълни, че промените в пенсионната система, които предстои да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата седмица, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

На откриването на събитието присъства и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, както и основателят на американската организация Women's Campaing International и бивш конгресмен от Пенсилвания Марджъри Марголис.

Срещата е организирана от американската асоциация Women's Campaing International и Съвета на жените в бизнеса в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай