Цената на петрола се покачва

Цената на петрола се покачва | StandartNews.com

Цената на петрола продължи да се покачва, достигайки най-високото си равнище за годината на фона на опасенията около геополитическата обстановка в Близкия изток и перспективата за свиване на дисбаланса между прекомерното предлагане и вялото търсене, предава DPA.

След като във вторник цената премина над 60 долара за барел за първи път от средата на декември, американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна с още 48 цена до 60,88 долара за барел във вчерашната електронна сесия в Азия. Юнските фючърси на сорта Брент поскъпнаха с 33 цента до 76,85 долара за барел. Поскъпването на петрола се усеща и у нас, като от началото на месеца най-масовият бензин вече е 2,29 лв. за литър. Според анализатори поскъпването на петрола се дължи на напрежението в Йемен и Либия, както и на очакванията за намаляване на предлагането в САЩ. Петролният пазар възобновява подема си, започнал в средата на март и сложил край на стремглавия спад на котировките, наблюдаван от юни 2014 г. под въздействие на увеличаване на световното производство заради добива на шистов петрол в САЩ и отказа на Организацията на страните износителки на петрол, която произвежда 40% от световния петрол, да ограничи износа си, отбелязва AFP.

Пазарните участници залагат на намаляване на броя на действащите петролни кладенци в САЩ, но някои анализатори проявяват предпазливост и припомнят, че американските запаси все още са най-високи от 30-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай