Саудитска Арабия ще отвори капиталовия си пазар за чужденци

Саудитска Арабия ще отвори капиталовия си пазар за чужденци | StandartNews.com

Рияд. Саудитска Арабия ще отвори фондовия си пазар за международни инвеститори, предоставяйки на чужденците по-голям достъп до най-голямата борса в арабския свят. Предвижда се това да стане през първата половина на 2015 г. Ходът отразява опитите на богатото на петрол кралство да диверсифицира икономиката си.

До пазара на стойност 531 млрд. долара към момента имат достъп само местни инвеститори и граждани на шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, информират от investor.bg.

Правителството на страната е разрешило чуждестранни финансови институции да търгуват с ценни книжа на компании от индекса Tadawul All Share Index, като е дало правомощия на местния регулатор на капиталовия пазар CMA да определи кога да стане това, съобщи официалната новинарска агенция SPA, цитирана от Bloomberg.

Саудитска Арабия премахва бариерите пред една от най-ограничените големи фондови борси в света на фона на плановете на правителството да инвестира 130 млрд. долара в подкрепа на индустрии, различни от петролната.

Управлението на 90-годишния крал Абдула съуми да поддържа растеж на икономиката от средно 6,4% през последните четири години, въпреки че съседите на кралството в Близкия изток - от Египет до Ирак и Дубай - бяха разтърсени от политически, обществени и финансови сътресения.

„Големият спящ гигант в региона е Саудитска Арабия, добре капитализиран и голям пазар, до който чужденците не можеха да получат достъп", коментира Гари Дъган, главен инвестиционен директор в National Bank of Abu Dhabi PJSC. „Това е вълнуващо, дава по-голяма надеждност на региона."

В състава на основния саудитски индекс влизат компании като Saudi Basic Industries Corp. - най-големият производител на нефтохимически продукти в света; Kingdom Holding Co. - инвестиционният фонд на милиардера принц Алуалийд бин Талал ал Сауд; и Al Rajhi Bank - най-големият ислямски кредитор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай