22:45 ч.

27.06.16

2 мин.

1457

0

0

Под 1% паднаха лихвите по депозитите в левове

от Стефан Кючуков |

Под 1% паднаха лихвите по депозитите в левове

Лихвите по левовите депозити на гражданите падат под 1% за първи път, като през месец май са средно 0,97%, при 1,17% за април. Лихвите по влоговете на домакинствата в евро са трайно под 1%, като за май намаляват до 0,7%, сочат данните на БНБ. Като някои банки дават годишни лихви от 0,05% по влогове в евро и 0,01% по тези в долари. Лихвите по левовите депозити на бизнеса също падат - средно до 0,29%, но по тези в евро се отчита ръст от 0,44% за април на 0,68% за месец май.


Лихвите по малките заеми за бизнеса в размер до 1 млн. евро през месец май се увеличават. Така въпреки падащите лихви по депозитите взимането на малки заеми от страна на бизнеса се оскъпява. Лихвите по малките бизнес кредити, договорени в левове, нарастват от 4,91% през април на 4,98% през май. А при заемите, договорени в евро, увеличението е по-голямо - от 4,50% на 5,06%. Като лихвите по малките заеми за бизнеса се увеличават за втори пореден месец.


При големите кредити за бизнеса обаче се отчита рязко намаление на лихвите. При заемите в размер над 1 млн. евро, договорени в левове, се отчита понижение на лихвите от 5,51% през април на 3,60% за месец май. А при големите кредити в евро, лихвите падат от 6,62% на 4,86%, сочат данните на БНБ.


Подобно е положението и при кредитите за гражданите. При потребителските заеми, които обикновено са по-малки по-размер, се отчита повишаване на лихвите, докато при ипотечните, които по принцип са за по-големи суми, лихвите намаляват. Годишният процент на разходите (ГПР), който освен лихвите включва и всички такси и комисиони, за левовите потребителски заеми нараства от 10,88% през април на 10,96% за май. А при потребителските заеми в евро ГПР се вдига от 7,84% на 8,24%. Както и при малките кредитите за бизнеса, потребителските заеми поскъпват за втори пореден месец. При ипотечните заеми обаче ГПР пада, като при левовите намалението е от 5,57% за април на 5,47% за май, а за договорените в евро - от 6,17% на 6,12%.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент