НАП: Признайте си за парите в касите

НАП: Признайте си за парите в касите | StandartNews.com

За фирмите, които по счетоводни документи имат големи суми по каса, е най-добре да си признаят, че това е скрито разпределение на печалба и да си платят данък върху дивидента. Този съвет дадоха от НАП по повод стартиралите проверките на 550 фирми, които по документи имат големи суми в брой. Проверките започнаха след като се оказа, че според счетоводните баланси, в касите на родните фирми има 13 млрд. лв. в брой. Като 1289 фирми по документи имат в касите си по над 1 млн. лв. Най-често обаче реално парите са взети от собственика, а се записват в касата за да не се плати данък върху дивидента. След старта на проверките и ревизиите от страна на НАП парите в касите на фирмите по счетоводни документи намаляха с 3 млрд. лв. фирмите декларираха над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. бяха внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите.

От завършилите досега проверки става ясно, че фирмите използват няколко трика за да изчистят счетоводно парите от касата си. Първият е като изписват парите на подотчетни лица - като например дадени на касиер или на отговорно пазене. Вторият трик е като се декларира, че с тези пари са платени заплати на управителя и се внесе 10% данък върху доходите. Третият начин е като се посочи, че парите са дадени на заем. Реално това са счетоводни операции, които не решават проблема, а го прехвърлят на друго място, коментираха от НАП.

С тези трикове сумата отива на друго място в счетоводния баланс и пак може да бъде потърсена и проверена. Затова най-добре за фирмите ще бъде да потърсят контакт с НАП и да поискат по силата на чл. 103 от ДОПК да подадат коригираща декларация за годишния корпоративен данък или да авансовите вноски, коментираха от НАП. До края на годината това може да се направи без да се брой за признаване, че е направено нарушение. Но от началото на 2018 г. законът ще бъде приложен с пълната му сила, заявиха от НАП. Повечето счетоводители обаче са консервативни и не смеят да си признаят, че става въпрос за скрито разпределение на печалба, което всъщност е най-лесният вариант.

Има случаи, при които фирми декларират, че парите са дадени като дивидент на акционерите и внасят 5% данък върху дивидента. Но за да не нарушават забраната за плащане в брой над 10 хил. лв. и тъй като дивидент може да се даде само след решение на общото събрание, посочват че са направени 10-20 общи събрания със задна дата. Което обаче може да го направят само фирми, които декларират печалба от дейността си. А всичко това е доста по-тромав вариант от това да се признае, че става въпрос за скрито разпределение на печалба и да се подаде коригираща данъчна декларация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай