17:10 ч.

21.09.17

3 мин.

0

0

0

Министър Горанов: Няма да има драстични промени в бюджета

от редактор |

Министър Горанов: Няма да има драстични промени в бюджета

Не очаквайте изненади, вътре ще намерят място и програмите за модернизация на армията, заяви още той


Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение. Няма да има драстични промени през 2018 г., заяви  финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на ресорната парламентарна комисия, обяви БГНЕС.


Постъпилите приходи и помощи за първите 8 месеца на годината са общо 23,3 млрд. лв. Общо данъчните и неданъчните приходи нарастват спрямо предходната година със 7,2% или 1 млрд. и 492 млн. лв. Постъпленията от помощи са на по-ниски нива.


През миналата година имаше голямо възстановяване заради приключване на програмния период 2007-2013 г. и правилото М плюс 2. Приходите по националния бюджет имат 7% номинален ръст. Изпълнението на постъпленията и помощите е по-ниско 37,6 на сто от годишните разчети. Данъчните приходи са 19,4 млрд. лв., което е 69,% от планираните за годината приходи. Съпоставено с август 2016 г. те са нараснали номинално с 8,4% или 1 млрд. и половина лв. Трябва да се отбележат усилията на колегите от приходните администрации, които системно прилагат мерки по отношение на дисциплинирането на данъчно-задължените лица и намаляването на дела на сивата икономика, обяви Горанов.


Прогнозите очертават по-добро изпълнение на всички приходи с изключение на помощите. Приходите от преки данъци са в размер на 3 млрд. и 555 млн. лв., което представлява около 70% от годишния план. Спрямо същия период на миналата година те са нараснали с 8,4% или 275,4 млн.лв. Косвените данъци са 9,6 млрд. лв., което е около 369% от разчета за годината. Сравнение с 2016 г. те са нараснали с 503 млн. лв. или 5,3 на сто. Приходите от здравноосигурителните и социални вноски са 8,5 млрд. лв. 14,3% е ръстът при тях спрямо предходната година или 682,2 млн. лв. Неданъчните приходи са в размер на 2 млрд. 877 млн. лв., разкри още той.


Горанов посочи, че графикът за бюджетната процедура за 2018 г. е приет от служебния кабинет още март месец и сегашният кабинет ще го спазва. "Ще спазим и ограничението на Закона за публичните финанси - два месеца преди края на бюджетната година парламентът да разполага с идеите на правителството за фискалната рамка. Вероятно в средата на октомври вече всички ще бъдат запознати с намеренията на правителството. Ние трябва да обсъдим бюджета за 2018 г. и със социалните партньори, заяви министърът.


Не се предвиждат някакви драматични промени в структурата на държавата, едва ли може и драматично да се промени и фискалната рамка. Тя има за цел да осигури тези приоритети, които сегашното правителство заяви при съставянето си. В него ще видите със сигурност запазване на данъците, така както и анонсираният пакет от данъчни закони не предвижда параметрични промени на преките данъци", увери Горанов.


Изключение е завършването на графика за увеличение на акцизната ставка върху тютюна до достигане на минималната такава за ЕС. От 1 януари 2018 г. България трябва да прилагаме максималните акцизни ставки за тютюна. "По отношение на структурата на разходите ще видите увеличение на учителските заплати. По отношение на минималната работна заплата знаете програмното намерение на сегашното мнозинство за увеличение на минималната работна заплата. Обмисляме стратегия как да подходим към минималните работни прагове. Има мегдан за увеличение на доходите и в реалния сектор и на някои места в бюджетния сектор. Това няма как да е основният приоритет на фискалната рамка", каза още министърът.


Не очаквайте големи изненади извън програмата на правителството, разбира се, вътре ще намерят място и програмите за модернизация на въоръжените сили, които са одобрени от НС, завърши Владислав Горанов. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент