Лихвите по банковите депозити се сринаха

Лихвите по банковите депозити се сринаха | StandartNews.com

Лихвите по депозитите през февруари се сринаха до изключително ниски нива, сочат данните на БНБ. Лихвите по едногодишните левови влогове на гражданите паднаха до 2,01%, а по тези в евро до 1,83%. Намалението за година е с 1,65% при левовите и с 1,53% при влоговете в евро. Лихвите по кредитите също вървят надолу, но с по-бавни темпове. Тенденцията важи както за фирмените заеми и депозити, така и за тези на гражданите.

Единственото повишение е при лихвите по новите кредити за фирми за над 1 млн. лв., където има ръст с 1,47 процентни пункта до 7,47%. В същата категория обаче при кредитите в евро тенденцията е точно обратната - много голямо намаление на лихвите с цели 2,3 процентни пункта до 4,86%, което е най-ниската лихва в корпоративното кредитиране към края на февруари по новоизтеглени заеми. Данните са на годишна база, сравнението е с февруари 2014 г. Лихвите по левовите заеми за бизнеса за кредити до 1 млн. лв. са паднали с 0,52% до 6,38% в сравнение с година по-рано. При малките заеми в евро спадът е по-голям - с 0,83 процентни пункта. Причината за това е продължаващата предпазливост на бизнеса у нас по отношение на финансирането от банките. Въпреки че статистиката отчита по-висок ръст в икономиката от очаквания за миналата година, предприемачите не бързат да инвестират.

При домакинствата и при потребителските, и при жилищните заеми лихвите намаляват. Най-евтини сред новите заеми за граждани са жилищните кредити в левове - само 6,21%, което е с 0,63% по-малко в сравнение с година по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай