БНБ с нов шеф до края на април (ОБЗОР)

БНБ с нов шеф до края на април (ОБЗОР) | StandartNews.com

Българската народна банка може да има нов управител до края на април. Това прогнозира министърът на финансите Владислав Горанов. Вече се водят разговори с няколко души да поемат поста, след като тази седмица гуверньорът Иван Искров обеща да хвърли оставка, ако управляващите му представят нова кандидатура. Сред кандидатите са Димитър Радев и Николай Георгиев, каза Горанов.

"Двамата са добър вариант, има водени разговори с тези хора", обясни той. "Достатъчно сериозна е темата, за да й отделим достатъчно време, за да проучим внимателно хората, а и държавата за съжаление не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност", отсече Горанов.

Преди да бъде внесена номинацията, тя ще бъде обсъдена с партньорите от управлението и опозицията. И Димитър Радев, и Николай Георгиев в момента работят в Международния валутен фонд (МВФ). Първият ръководи мисия за техническа помощ за т.нар. тежки държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка, а вторият оглавява мисията на фонда в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай