Бизнесът взима по-малко заеми

Бизнесът взима по-малко заеми | StandartNews.com

Бизнесът взима по-малко кредити. В края на юли общата сума на отпуснатите за фирмите заеми е 30,687 млрд. лв., което е с 91 млн. лв. по-малко отколкото в края на юни. Общата сума на отпуснатите на домакинствата кредити остава без промяна и в края на юли е 18,3 млрд. лв. (заедно с овърдрафта), сочат данните на БНБ. Но докато при жилищните заеми се отчита спад с 9 млн. лв. на отпуснатите пари до общата сума от 8,686 млрд. лв., при потребителските кредити има ръст. През юли потребителските заеми се увеличават с 16 млн. лв. до общата сума от 7,36 млрд. лв.

За период от една година БНБ отчита 10% спад в общия обем на кредитирането. Това обаче се дължи на изваждането от статистиката на БНБ на отпуснатите кредити от КТБ, което стана след като съдът отне лиценза й за работа.

Към края на юли общият обем на депозитите в банките е 60 млн. лв., което е ръст на годишна база с 4%. Най-много пари на влог имат гражданите - 40,8 млрд. лв., което е с 5,5% повече в сравнение с 31 юли 2014 г.

Само през юли домакинствата са спестили 256 млн. лв. в банките. Сумата е 17 пъти по-голяма от депозираните само 15 млн. лв. през юни. Тя отново расте, като се явява втората най-голяма от началото на годината, след като през януари домакинствата депозираха 724 млн. лв. Тенденцията за ръст на вложенията се запазва на фона на ниските лихви по депозитите и ниските вложения в алтернативни инструменти за спестяване. Само за периода януари-юли населението е спестило 1,574 млрд. лв. През юли депозитите на фирмите нарастват с 589 млн. лв. до 16,44 млрд. лв. Сумата е с 3,7% по-голяма в сравнение с края на юни и със 7,7% по-висока спрямо юли миналата година. Тъй като депозитите на финансови институции отчитат минимален спад, общата сума на влоговете в банките през юли нараства с 823 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай