Белгийската банка KBC въведе отрицателни лихви по депозити

Белгийската банка KBC въведе отрицателни лихви по депозити | StandartNews.com

KBC ще се превърне в първата банка в Белгия, която ще въведе отрицателни лихвени проценти за големи предприятия, съобщава местното издание De Tijd в четвъртък. Това означава, че компаниите трябва да плащат, за да депозират парите си в банката. Според изявление на банката отрицателната ставка ще се прилага само за няколко големи фирми. "По правило ние приемаме нулева лихва с изключение за няколко големи компании. Няма отрицателна лихва за 99,9% от дружествата", съобщават от KBC пред белгийското издание.

От KBC правят този ход след като във вторник лихвата на европейския междубанков пазар падна под 0% за първи път в историята. Тримесечният EURIBOR падна до -0,001% под натиска на количествените улеснения на ЕЦБ. Индексът представлява средната лихва, при която банките в еврозоната се кредитират една друга в евро за срок от три месеца. Така банките в еврозоната вече плащат, за да дават заеми на други кредитори. Още през септември ЕЦБ намали депозитната си лихва до -0,2%. Това означава, че банките са длъжни да плащат такса за предоставяне на техните свободни пари в ЕЦБ.

В Белгия отрицателните лихви за депозити на физически лица са забранени. Неотдавнашно решение на Министерството на финансите показа, че спестовните сметки в Белгия трябва да имат минимална лихва от 0,11%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай