Русия обмисля среща с България за "Южен поток"

Русия обмисля среща с България за "Южен поток" | StandartNews.com

Москва. Руското министерство на енергетиката обмисля евентуална среща след 19 декември с представители на България, които искат да обсъдят бъдещето на газопровода "Южен поток", пише РИА Новости.

Говорител на министерството е съобщил, че се планира среща с българската страна, но след 19 декември, като се е мотивирал с обяснението, че ведомството има много натоварен график, а предложението за срещата от страна на България е постъпило твърде късно. Засега датата на срещата не е фиксирана.

По-рано беше обявено, че българска правителствена делегация ще посети Москва на 19 декември за преговори с руския министър на енергетиката Александър Новак относно възможността за продължаването на проекта "Южен поток".

Припомняме, че в началото на месеца руският държавен глава Владимир Путин заяви, че Русия не може да продължи строителството на газопровода в настоящите условия, включително и заради неконструктивната позиция на ЕС. Тогава той посочи, че страната ни не е издала разрешително за изпълнението на проекта в изключителната икономическа зона на страната.

Руският президент заяви, че загубите на България от спирането на "Южен поток" ще са на стойност от 400 милиона долара на година, поради което страната трябва да поиска компенсации от ЕК за пропуснати ползи. Според бившия министър на енергетиката на България Румен Овчаров от закриването на проекта страната ще изгуби около 600 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай