Горанов: Държавата ще иска от Гинка и ЧЕЗ контролния дял

Горанов: Държавата ще иска от Гинка и ЧЕЗ контролния дял | StandartNews.com

Държавата ще поиска най-малкото контролен дял от "ЧЕЗ - България", ако се съгласят чешкият собственик и Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България". Това съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов.

Рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов се срещна в МС с Гинка Върбакова. В разговора са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

На срещата, на която се и запознахме с премира, обсъдихме ситуацията в страната, настъпила със сделката за ЧЕЗ - България", каза Върбакова. Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията", каза тя. Върбакова добави, че сега заминава за Чехия, за да разговаря с продавача за евентуалните възможности, при които българската държава може да се включи в сделката. Целта е да се гарантира сигурността на крайните потребите, уточни тя. Финансирането на сделката е от международни банки и е напълно публично, няма участие на български банки във финансирането, добави тя. Склонна съм държавата да има участие в сделката, стига продавачът да е съгласен, каза още Върбакова.

Разговорите са на твърде предварителен етап и ако продавачите се съгласят, държавата има възможност по една или друга форма, чрез средства от бюджета или чрез енергийните компании, да се включи в сделката, каза Горанов. Ние се включваме на етап, в който има договор за продажба. Ние сме в деликатната роля да зависим от волята на двама независими частни субекта, каза Горанов. Виждаме добрата воля на българската фирма да пусне под една или друга форма държавата, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай