09:40 ч.

01.03.18

2 мин.

0

4

0

Горанов: Държавата ще иска от Гинка и ЧЕЗ контролния дял

от редактор |

Горанов: Държавата ще иска от Гинка и ЧЕЗ контролния дял

Държавата ще поиска най-малкото контролен дял от "ЧЕЗ - България", ако се съгласят чешкият собственик и Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България". Това съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов.


Рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов се срещна в МС с Гинка Върбакова. В разговора са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.


На срещата, на която се и запознахме с премира, обсъдихме ситуацията в страната, настъпила със сделката за ЧЕЗ - България", каза Върбакова. Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията", каза тя. Върбакова добави, че сега заминава за Чехия, за да разговаря с продавача за евентуалните възможности, при които българската държава може да се включи в сделката. Целта е да се гарантира сигурността на крайните потребите, уточни тя. Финансирането на сделката е от международни банки и е напълно публично, няма участие на български банки във финансирането, добави тя. Склонна съм държавата да има участие в сделката, стига продавачът да е съгласен, каза още Върбакова.


Разговорите са на твърде предварителен етап и ако продавачите се съгласят, държавата има възможност по една или друга форма, чрез средства от бюджета или чрез енергийните компании, да се включи в сделката, каза Горанов. Ние се включваме на етап, в който има договор за продажба. Ние сме в деликатната роля да зависим от волята на двама независими частни субекта, каза Горанов. Виждаме добрата воля на българската фирма да пусне под една или друга форма държавата, допълни той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:55 · 02.03.2018
когато мълчиш не рискуваш да ръсиш глупости-един през друг-само глупости, ама много глупости
Потребител · 22:34 · 01.03.2018
това е фирма с активи от 100 милиона зад гърба си и 50 милиона годишен оборот ако държавата им плати едногодишния труд плати сметките на експертите може да участва иначе това не е държавна работа а намеса в частен бизнес по ленински виждаме за пръв път как нестандартни играчи извън партиите прогресират и как им се подлага крак
Потребител · 15:18 · 01.03.2018
Премиерът иска пълен контрол-върху частен бизнес-гоуем смях и не само. това се заявява открито-жива да не бях ам нал съм жива. продаваш си имота и премиера иска пълен контрол-хахахаха
Потребител · 15:16 · 01.03.2018
добре де, защо чак сега!!! КОЙ проспа продажбата-да почнем от там? КОЙ изчака скандала да се разрасне /всъщност няма скандал/ и тогава да се вайкаме? те това не е държавническо поведение, не е държавническо мислене!!! една дузина оставки трябваше да има до сега !!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент