"Газпром" ще строи морската част на „Турски поток" самостоятелно

"Газпром" ще строи морската част на „Турски поток" самостоятелно | StandartNews.com

Москва. Руският гигант "Газпром" планира строи морската част от проекта „Турски поток" самостоятелно. Това се казва в съобщение на газовия холдинг след среща на председателя на управителния съвет Алексей Милер с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, предаде ТАСС.

„Ще реализираме морската част от проекта „Газпром" самостоятелно. Газотранспортните мощности на територията на Турция ще създаваме съвместно. Дяловете на участниците ще бъдат определени при следващи преговори. За упълномощена компания от турска страна беше посочена „Боташ".

Компанията ще започне да доставя природен газ по новия маршрут до Турция през декември 2016-а година, обяви Милер.

В рамките на седмица „Газпром и „Боташ" ще подготвят съвместен план-график за реализация на основните направления по проекта", се казва в съобщението на руската компания.

"Газпром" заяви през миналата година, че ще се изгради нов газопровод за Турция с капацитет от 63 милиарда кубически метра годишно, за да заобиколи Украйна. В същото време компанията се отказа от проекта за тръбопровод "Южен поток" с оглед разногласия с Европейския съюз.

Според плановете на руската компания, ЕС ще трябва да изгради своя собствена връзка с новия газопровод до Турция, за да получи договорения руски природен газ, който понастоящем покрива около една трета от нуждите на Европа. Около половината от доставяния за Европа руски природен газ сега преминава през Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай