Доставките на руски газ за ЕС са гарантирани

Доставките на руски газ за ЕС са гарантирани | StandartNews.com

Доставките на газ от Русия за Европейския съюз остават сигурни. Това каза след тристранната среща между Брюксел, Москва и Киев, зам. председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

По думите му е постигнато пълно приемане на "зимния пакет" за доставки за Украйна при необходимост. "Освен това се споразумяхме да продължим тристранните преговори за "зимния пакет", отбеляза той.

"Газпром" и "Нафтогаз" предоставиха гаранции за безпроблемен транзит на газ за Европа. Това се казва в разпространено след края на срещата в Брюксел изявление на Шефчович и върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"Страните потвърдиха намерението си в пълен обем да се изпълняват условията на "зимния пакет". В този контекст "Нафтогаз" ще предплаща и заявява обеми газ от "Газпром", които да са достатъчни, за осигуряване на текущите вътрешни нужди на Украйна през март. "Нафтогаз" ще продължи и да гарантира безпроблемен транзит на газ за ЕС. "Газпром" ще доставя до 114 млн. куб. м дневно на съвместно съгласувани пунктове за доставка.

Така страните демонстрират своята надеждност като важен доставчик на природен газ за европейския съюз и съответно ключова транзитираща страна.

Според върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини преговорите в Брюскел помагат да се сближат позициите на Москва и Киев за газовите доставки.

Компаниите „Газпром" и „Нафтогаз" са предоставили гаранции за безпроблемния транзит на синьото гориво към Европа.

Европейската комисия очаква предложения от Русия и Украйна относно доставките на газ през летния период във връзка с провеждането на следваща тристранна среща до 31 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай