Бизнесът иска връщане на цената на тока (ОБЗОР)

Бизнесът иска връщане на цената на тока (ОБЗОР) | StandartNews.com

Работодателските организации излизат на протест на 30 септември

Цената на тока да бъде върната на нивата от преди поскъпването от 1 август още на 1 ноември, поискаха работодателите. На 30 септември те излизат на протест както срещу новата цената на електроенергията, така и заради липсата на пътна карта за реформи в сектора. Това беше обявено на съвместна пресконференция от председателите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - Кирил Домусчиев, на БСК - Божидар Данев, на БТПП - Цветан Симеонов, и на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Васил Велев. Голяма част от работодателите вече са алармирали заетите в предприятията си, че или трябва да се вдигат цените, или да започнат да съкращават хора, обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Искаме да се спрат кражбите в енергетиката, заяви той.

"Тогава ние ще дадем приноса си към държавния бюджет като корпоративен данък, като работни места и инвестиции", допълни той. КРИБ е подготвила и два сигнала до прокуратурата, които ще бъдат предадени следващата седмица. Поискана е среща и с главния прокурор Сотир Цацаров. Първият сигнал е с искане да бъде потърсена отговорност на хората, които са подписали договорите за изкупуване на ток от американските централи. Вторият сигнал ще бъде за изкупуването на ток от ВЕИ-та. Бизнесът пита защо са получени толкова много разрешителни, както и защо е изкупуван ток от ВЕИ-та, преди да получат разрешително. Според Кирил Домусчиев в България има инсталирани мощности за 12 000 мегаватчаса, които се изкупуват на преференциални цени, а реалното потребление е едва 3500-4500 мегаватчаса.
Направата на карта за промени в сектора беше договорна на среща с премиера Бойко Борисов на 3 юли, а картата трябваше да е факт още на 24-и същия месец, каза председателят на БСК Божидар Данев.

Затова в протестите е включено и искане за подобен документ. Работодателите поискаха и оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов. Бизнесът настоява и за законодателни промени, които включват отмяна на възможностите за включване на нови ВЕИ мощности, мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електроенергия от обекти, които са включени в експлоатация след 1 октомври 2015 г. Както и разкриване на информация за собствениците и договорите на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени. Според Васил Велев, председател на АИКБ, вече се виждат резултатите от сериозното увеличение в цената на тока. През следващите месеци по думите му ще започнат да затварят врати собствениците на малък и среден бизнес. "Добавките в цената на тока имат ръст от 67,6% спрямо миналата година. За средното напрежение - ръстът е 17-20% в цените за бизнеса", заяви Божидар Данев. Увеличаването на цената на тока за бизнеса има потенциал да изтрие продукция на стойност 10 млрд. евро годишно, да свие инвестициите с 212 млн. евро и да предизвика съкращения или неназначаване на нови служители като загубените работни места може да достигнат 107 хил., гласи анализ на E&Y.

Цената на газа пада с 14,26%

Цената на газа може да падне с 14,26% от 1 октомври. "Булгаргаз" предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2015 г. в размер на 415,20 лв./хм3 без акциз и ДДС. Това представлява намаление спрямо цената за третото тримесечие с 69,06 лв./хм3, или с 14,26%. Мотивът на "Булгаргаз" за исканото намаление е продължаващият спад на цената на петрола, обясни директорът на компанията Петьо Иванов. Според него има голяма вероятност на базата на нагласите на пазарите и съотношението между долар и лев цената на газа поне да не се повиши и в първите три месеца на 2016 г. По-евтиният газ може да доведе до падане на цената на парното, както и на тока, който НЕК изкупува от топлофикациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай