БЕХ ще емитира евроблигации

Започват срещи в Лондон, Франкфурт и Виена за емисията за 500 млн. евро

БЕХ ще емитира евроблигации | StandartNews.com

В понеделник Българския енергиен холдинг (БЕХ) започва поредица от срещи с международни инвеститори във връзка с планираното емитиране на еврооблигации в размер на 500 млн. евро. Това са съобщили преди ден източници на агенция "Ройтерс".

Серията от срещи ще започне от Лондон и ще продължи във Франкфурт и Виена, пише "Ройтерс". След успешното приключване на преговорите БЕХ ще емитира нови 7-годишни и 10-годишни еврооблигации. "Ройтерс" припомня, че БЕХ нае Citigroup и First Financial Brokerage House да ръководят предстоящата емисия облигации, която е необходима за рефинансиране на 5-годишен еврооблигационен дълг на компанията в размер на 500 млн. евро, чийто падеж предстои през ноември тази година. С него ще бъде рефинансиран облигационният заем за 500 млн. евро, който холдингът емитира през 2013 г. при доходност от 4.25%. БЕХ пласира и втора емисия облигации преди две години за стойност 550 млн. евро при доходност от 4.875%, чийто падеж е през 2021 година.

Очакванията са чрез рефинансирането на първата емисия БЕХ да спести от такси за обслужване.

Холдингът планира двойно листване на новите еврооблигации както на Българската, така и на Ирландската фондова борса. Именно чрез БЕХ държавата е собственик на най-големите енергийни фирми в България за производство, доставка и пренос на електроенергия, природен газ и лигнитни въглища - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Мини Марица изток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай