15:00 ч.

03.11.17

2 мин.

0

0

0

АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за пети блок за още 10 години

от редактор |

АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за пети блок за още 10 години

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй" за нов 10-годишен период. Лицензът бе връчен на официална церемония от председателя на АЯР д-р Лъчезар Костов на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Андреев.


Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на блока, което е максимално дългият възможен срок по закон, въпреки че изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г. След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй" трябва отново да кандидатства за лиценз.


Председателят на АЯР отбеляза, че подновяването на лиценза на блока тази година съвпада с изтичането на 30-годишния му проектен срок. „Подобна процедура се прави за пръв път у нас, докато в международен план тя е утвърдена практика", посочи той. По думите му в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години и все повече страни определят като приоритет удължаването на срока на експлоатацията им, след изтичане на първоначално планирания.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че денят е специален, защото един от основните приоритет на правителството в тази сфера, свързан именно с развитието на ядрената енергетика и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", става факт.


На събитието стана ясно, че цялата стойност на удължаването живота на двата блока е 674 милиона лева.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент