Офшорка взе ОЦК-Кърджали

Офшорка взе ОЦК-Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. "Хармони 2012" ЕООД спечели търга за ОЦК. Регистрираното в София дружество даде най-висока цена - 8 600 000 лева. Представители на управителя Илия Цанов отказаха всякакви коментари.

В 9 часа в съда в Кърджали бяха отворени три оферти. Първа инвестиционна банка даде 8 500 000 лева, а "Файнанс  енд  Кансалтинг” ЕООД - 8 400 000 лева. И трите фирми са български и са проверени по Търговския регистър. Търгът беше явен и продължи по-малко от 20 минути. До реално наддаване не се стигна. 

Никой от присъстващите представители на ПИБ и " Файнанс енд Кансалтинг”ЕООД не се възползва от правото си да предложи по-висока цена в размер на един задатък, след отварянето на офертите. До една седмица спечелилият търга трябва да плати сумата, ако това не стане, право има следващият в класирането, ако и той не внесе сумата, остава третият.
   
И трите оферти са постъпили в последния момент, на 13 септември, посочи частният съдебен изпълнител Росен Сираков. Според него появата на кандидатите в последния момент е нормална практика, защото всеки търговец следи за своята  търговска тайна и намерения.Нормално е участието и на самата банка в търга.

Сираков потвърди, че е имало интерес от водещи чуждестранни компании. „Имаше голям интерес от американски инвеститори, от Лондонска борса се обаждаха, имаше индийци, които вземаха проби от комбината”, каза още съдебният изпълнител. По думите му неучастието на азиатския инвеститор може да се обясни, че се е надявал да не се намери купувач на първа продан, цената да падне и да се стигне до втора.

Търгът е по иск на един от кредиторите на ОЦК – ПИБ. Продават се половината идеални части от имот с площ 326 дка. Заедно с парцела са включени и сградите на трите цеха - електролитен, мокро извличане и сярна киселина. В списъка фигурират още химическата  лаборатория и базата на  енергопроизводство,  работнически стол и  трансформаторната станция или 21 стопанства.
           
Мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от банката. Началната тръжна цена е 8, 3 млн. лв., а стъпката за наддаване е 830 760 лева. Тази цена е десетки пъти по-ниска в сравнение с дълговете, натрупани от предприятието към кредитори и доставчици в размер над 300 млн. лв. Към момента за заплати на работниците  дължи над 1,5 млн. лв. за повече от половин година  Много от металурзите напуснаха предприятието и са на трудовата борса. В предприятието са останали близо 150 човека.

Днешният търг е втори на имот на ОЦК, който се обявява за продажба. В края юли терен от 1,8 дка на ОЦК след публична продажба бе спечелен от бизнесмен за 800 хил. лв. при обявена първоначална 9 хил.лв.

Фирма на Вирджинските острови стои зад купувача

Справка в Търговския регистър показва, че зад купувача ОЦК-Кърджали стои офшорна компания. Едноличен собственик на капитала на "Хармони 2012" ЕООД е чуждестранното юридическо лице "Хармони Холдингс Лимитид", което е регистрирано в Британските вирджински острови, които са офшорна зона. Дружеството е учредено на 2 май 2012 година. Негов секретар е друга фирма, регистрирана в Кипър. На 1 юни изпълнителен директор на офшорното дружество става Лениа Пападопулу, който е подписал решението за учредяване на българското дружество на 12 юни, съобщи БГНЕС.

Управител на "Хармони 2012" ЕООД е 31-годишният Илиян Цанов, а дружеството е регистрирано на адрес в центъра на София с предмет на дейност "производствена дейност, вътрешна и външна търговия, комисионна, спедиционна, складова, лизингова, търговско представителство и посредничество, сделки с интелектуална собственост, изграждане и търговия с недвижими имоти, консултантска и всяка друга търговска дейност незабранена от закона" и капитал от 5000 лева. Актуалният му учредителен акт е обявен в Търговския регистър на 16 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай