Гоним гръцки пенсии с фалшиви документи

66-годишна българка навъртяла 25 години стаж за 12 месеца

Гоним гръцки пенсии с фалшиви документи | StandartNews.com

Атина. Хиляди българи и румънци се натискат за гръцки пенсии с фалшиви документи. Това съобщава френското издание „Експрес”. Наши сънародници, които са навъртяли известен трудов стаж в южната ни съседка, са подали документи за пенсия в най-големия гръцки фонд "Ика-Етам". Те са поработвали като сезонни работници или са извършвали друга временна дейност. Сега се борят за минимална пенсия от Атина, която е в размер на 486 евро.

Нашите се позовавали на правилата на ЕС, че е  достатъчно да си плащаш осигуровките само няколко месеца в Гърция, за да получиш минимална пенсия. Според законодателството в южната ни съседка обаче, за да се получаваш пари от държавата,  трябва да имаш постоянен адрес в страната. Подкупни гръцки чиновници издавали фалшиви документи, удостоверяващи местожителството, твърди гръцкото икономическо издание "Имерсия".

При проверка в пенсионния фонд се установило, че на един адрес са регистрирани по няколко пенсионери. Дава се и пример с 66-годишна българка, която пристигнала миналата година в Гърция, но в досието й пишело, че има осигуровки за 25 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай