Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две

Десятъкът идва с такса  | StandartNews.com

София. Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай