Бум в производството на зелена енергия

Бум в производството на зелена енергия | StandartNews.com

Стара Загора. Очакванията за възходящо производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в Югоизточна България се потвърдиха. Данните показват, че през август ВЕИ централи са произвели 91 850 MWh на обща стойност 44,6 млн. лв. Това съобщиха от електроразпределителната компания EVN-България. През юли количеството на произведената зелена електроенергия е било 84 103 MWh на стойност 40,5 милиона лева.

Общо за двата летни месеца - юли и август, произведеният електрически ток от ВЕИ централи в Югоизточна България е 175 953 MWh на стойност 85,1 млн. лв. Основните фактори за този бум на производство на зелена енергия в Югоизточна България били големият брой новоприсъединени, предимно фотоволтаични централи, както и благоприятното време.

''Голямото производство на електроенергия от ВЕИ, което наблюдаваме, следва европейските изисквания и ангажименти на България, но същевременно показва необходимостта от балансирани решения, които да гарантират сигурността на електроенергийната система", коментира Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN - България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай