21 лв. в секунда печелят банките

Плащаме 28 лв./сек за такси и комисиони

21 лв. в секунда печелят банките | StandartNews.com

21,1 лева на секунда печелят банките, сочат  данните на БНБ към края на ноември 2012 г. Така за първите 11 месеца на миналата година банковата система е генерирала 604,1 млн. лева чиста печалба. Това е ръст от 9,7% спрямо същия период на 2011 г., когато трезорите отчетоха печалба в размер на 550,3 млн. лева.

Всяка секунда 154,61 лева са постъпвали в банките под формата на приходи от лихви по отпуснати кредити до общата сума от 4,408 млрд. лева към края на ноември. Разходите за лихви по влогове и депозити са коствали на трезорите по 70,4 лева всяка секунда. Така реално граждани и фирми са спечелили общо 2,009 млрд. лева благодарение на лихвите по вложенията си. 28 лева на секунда е прибирала банковата система за такси и комисиони, което се равнява на общата сума от 798,344 млн. лева. Интересно е да се отбележи, че трезорите са извършили разходи в размер на 659,7 млн. лева за трудови възнаграждения на своите служите или са плащали по 23 лева на секунда за персонал.

Общите активи на банковата система възлизат на 81,985 млрд. лева към края на ноември 2012 г. Активите нарастват с 8,7% спрямо същия период на 2011 година. От тях 30,4 млрд. лева се държат в националната ни валута, 47,3 млрд. лева са в евро, а 4,2 млрд. лева са в други валути като швейцарски франкове или щатски долари.  

Взимат по-малки ипотечни заеми

Увеличава се броят на отпуснати ипотечни кредити, договорени в левове, спрямо тези в евро. Това е една от основните тенденции през 2012 г., каза Екатерина Кирилова, директор на управление "Маркетинг и клиентски сегменти" към УниКредит Булбанк. Средният размер на ипотечните кредити намалява през миналата година, като от 75 хил. лв. през 2011 г. пада до 68 хил. лв. за 2012 г. Това е резултат от продължаващите притеснения на хората за финансовата им стабилност в следващите години, както и от поевтиняването на имотите. 12,5 хил. лв. за срок от 8 година пък е средният потребителския кредит, теглен през 2012 г., добавя Кирилова.

Потребители оценяват трезори

До 3-4 месеца ще се появи потребителски рейтинг, който ще измерва качеството на услугите на всяка банка в страната. Това каза председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria on Air. По думите му, рейтингът ще обхваща само банковите услуги, които засягат потребителите. "Когато човек ползва банки, той често използва повече от една услуга. Голяма част от условията на банките се различават в най-различни аспекти. Целта на рейтинга е да обхванем тези аспекти, да ги осредним и така да покажем на потребителите къде условията са най-добри и приемливи", каза Николов. Според него, рейтингът ще бъде от полза и за повишаването на конкуренцията между банките.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай