16:00 ч.

12.09.18

2 мин.

0

1

0

Цацаров се оплака от експертизата и кадровото обезпечаване в разследването

от редактори |

Цацаров се оплака от експертизата и кадровото обезпечаване в разследването

Снимка: БГНЕС


Експертизата и кадровото обезпечаване и обучение на разследващия апарат са основни фактори за забавяне на досъдебното производство. Това каза в парламента главният прокурор Сотир Цацаров при представяне на доклади за дейността на прокуратурата за 2016 и 2017 г.


Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причиняват забавянето на досъдебното производство, каза Цацаров. По думите му в страната има райони, в които въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР е претоварен от експертизи. Необходимо е предприемане на мерки по отношение на обучение на разследващи полицаи, отбеляза той.


Главният прокурор посочи, че има необходимост от промени в Наказателния кодекс по отношение на корупционните престъпления. Според него има необходимост от изрично предвиждане на възможност за прилагане на смекчена наказателна отговорност по отношение на подсъдими, които са допринесли съществено за разкриване и доказване на престъпления. Той отбеляза нуждата и от преосмисляне на подсъдността в търсене на независимо разследване на случаите, в които се разследват престъпления, извършени от служители на МВР, и най-вече случаите на полицейско насилие. Фактът, че те се разследват от съответните районни или окръжни прокуратури по места, е проблем, който причинява както забавяне, така и недостатъчно справедлив резултат, смята Цацаров.


Друг спорен въпрос по думите му са правомощията на военната прокуратура. Има капацитет, който е неизползван, и би било добре да се помисли за разширяване на тази подсъдност с оглед престъпления, извършени от граждански лица на служба в ДАНС, Главната дирекция "Охрана", Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието, посочи той.


Главният прокурор благодари на парламента за приети промени в НПК. Смятаме, че тези законодателни изменения доказаха своята необходимост и работят, посочи той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

m · 16:09 · 12.09.2018
Spored mene g-n Cacarov za nisto nestava i ne doprinasia s nisto za razkrivaneto na kakvito i da e prestaplenia,a SAS SIGURNOST e I SAUCASTNIK.
Vece tolkova godini e dokazano tova no vsiki se pravime,ce nisto ne VIZDAME.
Aide da idva sledvastia.A toja g-n Cacarov v zatvora kaDETO MU E MIASTOTO.,
SAMO TAKA SRTZE SE OPRAVIME
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент