Черен петък за шарана

Черен петък за шарана | StandartNews.com

Дните преди Коледа са традиционното време, когато "Стандарт" поставя допълнителен акцент върху проблема с качеството на стоките и отговорните производствени и търговски практики. И тази година вестникът стартира инициативата "Да на българското" с призив към потребителите да купуват стоки родно производство, а към производителите и търговците - да бъдат коректни към своите клиенти.

Цената на шарана пада преди Никулден. Магазини обявиха разпродажба на рибата точно преди празника, на който се купува най-много от нея. Килограм шаран в кварталните специализирани магазинчета се продава за 6-6,50 лв. В големите търговски вериги обаче цената се движи далеч под тези нива - между 4,90 лв. и 5,50 лв. Така в петък, точно преди Никулден, рибата ще се продава с намаления, подобни на тези за електроника и битов техника в "черния петък" - последния петък на ноември. "Миналата година и при нас шаранът беше по 5,50 лв., но тази година преди празника го продавахме за 6,80 лв., а сега го свалихме на 6,50 лв.", казаха продавачите в магазинче в столичния кв. "Надежда". От него стартираха проверките на Агенцията по храните и агенцията по рибарство и аквакултури преди Никулден. Инспекторите установиха, че в магазина всичко е наред и няма нарушения. Те обаче очакват залежала риба и бракониерска стока да се изкара на пазара точно преди празника, затова проверките ще са засилени. След Никулден инспекторите ще продължат да обикалят магазините повече от обикновено чак до Ивановден. Ще имат и денонощни дежурства. Самите хора обаче също трябва да са наблюдателни, когато избират храни, предупреждават от агенцията по храните. Те призовават всички да купуват само от регистрирани обекти и да не се изкушават да си взимат от нелегални будки, въпреки по-ниската цена.

Когато избират риба, хората трябва да се вгледат първо в очите й. Ако са бистри, значи рибата е прясна. Друга отличителна черта на пресния продукт са розовите хриле. Има и трик как човек да познае дали му продават замразявана риба за охладена. Когато натиснеш месото на охладената риба, на мястото не трябва да остава вдлъбнатина, а то да възвръща предишната си форма.

Латвийска риба конкурира родната

Клиентите на рибната борса във Варна предпочитат латвийска кая пред българската, въпреки че родната е 4,50 лв., а вносната - 6 лв. за килограм. Дни преди Никулден обаче клиентите на борсата никак не са много. Вероятно това е и причината цената на шарана да не е мръднала в сравнение с миналата година. Той се продава за 6 лв. на килограм, а от водоемите го вземат за 4 лв. Прясно филе от толстолоб струва 8 лв. за кг, пресен кефал върви по 5-6 лв., а пресен чернокоп удари цена от 10 лв./кг. Жив сом върви по 12 лв./кг, а царицата на рибите - калканът, е 25-35 лв. за кг замразен или охладен.

Четири дни преди Никулден на рибната борса във Варна традиционно има проверки. Този път в нея се включват инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, от Националната агенция за приходите и от Агенцията по безопасност на храните. Проблеми обаче не бяха открити. Специалистите препоръчаха рибата да се избира според коремната ципа. Ако уловът е пресен, ципата е лъскава и се отделя. Очите пък са ярко оцветени, както и хрилете, а рибата мирише на водорасли, дава съвет д-р Стаменка Иванова от областната дирекция по безопасност на храните.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай