22:05 ч.

26.08.15

3 мин.

3342

0

0

В здравеопазването трябва пълна промяна

от Стандарт |

В здравеопазването трябва пълна промяна

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.Д-р Слави Асов е на 29 г., неженен. Завършва медицина в МУ-София. От 4 г. специализира "Анестезиология и интензивно лечение" в едноименната катедра на ВМА-София.Д-р Асов има 6 публикации, 1 изнесена лекция на научен форум и една награда.


За жалост Хипократовата клетва днес е утопия


Най-важно е да си съвестен и човечен с пациентите, казва д-р Слави Асов


- Д-р Асов, защо избрахте да учите медицина?


- След 5 г. учене в НПМГ, профил "Биология", следването на медицина беше най-логичната стъпка за мен. Освен това и лични причини, свързани с моята майка, които ще си позволя да не коментирам.


- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?


- Може би най-голяма роля да се ориентирам към тази специалност изигра асистентът ни по анестезиология и интензивно лечение, който ни водеше занятията в Медицинския университет.


- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?


- Хипократовата клетва е нещо много хубаво, но и доста утопично за нашето съвремие. Най-важният принцип може би е този да не се вреди на пациента. Колкото до вярването в клетвата - според мен по-важният въпрос е вярва ли нашата здравна система в нея, защото като че ли Хипократовата клетва не е успяла да намери място и отражение в здравната ни система, за съжаление.


- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?


- Най-важните? Може би човек да си върши съвестно и качествено работата, да бъде човечен и отговорен със своите пациенти.


- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?


- Без коментар!


- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?


- Бих искал да остана в България, но ако положението продължава да става все по-зле - едва ли.


- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?


- Прекалено са много и едва ли бих успял да изброя всичките тук.


- Какво искате да се промени в здравната система?


- В момента изглежда, че трябва цялата система да се промени из начало.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент