Центърът по хемодиализа във Видин подновява работа от днес

Центърът по хемодиализа във Видин подновява работа от днес | StandartNews.com

Очаква се днес Центърът по хемодиализа във Видин отново да заработи. Той преустанови дейностите в четвъртък, за да бъдат отстранени всички дефекти в болницата. В сряда пациент на Центъра за хемодиализа почина, а миналия понеделник центърът премина на авариен режим заради повреда в медицинската апаратура.

До днес всички пациенти на хемодиализа от Видин бяха приемани в болницата в Монтана. 180 хиляди лева бяха отпуснати от здравното министерство за закупуване на живото-поддържаща апаратура, легла и водоочистваща система.

Проверяват се и обстоятелствата около смъртния случай на пациента от Видин, който е бил на хемодиализа.

"В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата", каза здравният министър Кирил Ананиев в края на миналата седмица. "Когато получа резултатите от проверката, тогава пред вас трябва да кажа цялата истина. Сега е възможно проверките да покажат и други неща, за които засега има информация, но няма да излезе истината. До петък хемодиализата е работила съвсем нормално".

Според омбудсмана Мая Манолова центърът има спешна нужда от инвестиция, подмяна на апарати, които са направили необходимите 30 000 часа, подобряване на битовата среда и повишаване на заплатите на хората, които работят в него.

Центърът по хемодиализа във Видин е единственият в цялата област. На 1 октомври авария извади извън строя един от апаратите за прочистване на водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай