Мръсният въздух опасен за бъдещите майки

Мръсният въздух опасен за бъдещите майки | StandartNews.com

Жените, които дишат мръсен въздух преди да забременят, са с 20% по-застрашени да имат бебета с вродени дефекти. Това показва ново проучване, проведено отвъд Океана. Авторите на анализа от Университета Синсинати, Охайо твърдят, че дори да живееш в радиус на 10 километра от зона с високо замърсен въздух, това увеличава риска от увреждане на плода. Това се случва „благодарение" на фините прахови частици във въздуха, резултат от изгорелите газове на превозните средства, които, когато се вдишват, попадат в белите дробове, а от там навлизат в кръвообращението. В даден момент натрупването им в организма води до оксидативен стрес и възпаления. Те от друга страна сериозно застрашват здравето на плода в утробата на майката.

Освен че мръсният въздух е предпоставка за увреждане на здравето при възрастните, учените напомнят, че за малките деца също съществува голям риск от развитие на заболявания като астма. Смесицата от вредните емисии, прах, газове увеличава вероятността от поява на белодробно заболяване с 1,3%. Малките деца се смятат за по-уязвими спрямо възрастните поради факта, че обикновено прекарват много повече време на открито, а и белите им дробове са в процес на развитие.

До замърсяване на въздуха се стига, когато в атмосферата попаднат вредни вещества. Те могат да причинят сериозни болести, алергии или дори смърт при хора, особено такива с отслабена имунна защита и с вече съществуващи тежки диагнози. Доказано е, че системното вдишване на замърсен въздух е предпоставка за появата на тежки респираторни инфекции, сърдечни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), инсулт, дори и рак на белия дроб. Други последици за здравето, причинени от замърсяването на въздуха, могат да включват поява на затруднено дишане и хрипове, кашлица, рязко влошаване на вече съществуващи респираторни и сърдечни заболявания. Главно се засягат дихателната и сърдечно-съдовата системи. Разбира се, реакцията на организма е строго индивидуална и зависи от вида замърсител, на който човек е изложен, степента на експозиция, здравният статус и гена на индивида. Най-често срещаните източници на замърсяване на въздуха включват частици, озон, азотен диоксид и серен диоксид.
Лошото качество на градските атмосферни условия е посочено като един от най-тежките токсични проблеми. Според доклада на Световната здравна организация за 2014 г. замърсяването на въздуха през 2012 г. е причина за смъртта на около 7 милиона души по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай