Д-р Ли­лия Ди­мит­ро­ва: Всяка двойка е уникална

Д-р Ли­лия Ди­мит­ро­ва: Всяка двойка е уникална | StandartNews.com

Д-р Ли­лия Ди­мит­ро­ва, спе­ци­а­лист във "Ви­та Ин Вит­ро Цен­тър": Всяка двойка е уникална - индивидуалният подход и изграждането на доверие в лекаря са основни за успеха на ин витро процедурата

Д-р Ли­лия Ди­мит­ро­ва е спе­ци­а­лист по аку­шер­ство, ги­не­ко­ло­гия и реп­ро­дук­тив­на ме­ди­ци­на в бол­ни­ца "Ви­та". Тя е во­дещ ек­сперт в еки­па на "Ви­та Ин Вит­ро Цен­тър". За­вър­шва Ме­ди­цин­ски Уни­вер­си­тет в гр. Со­фия с от­ли­чие "Зла­тен Хи­пок­рат". Д-р Ди­мит­ро­ва е ре­а­ли­зи­ра­ла 61% би­о­хи­мич­ни бре­мен­нос­ти от ем­бри­от­ран­сфер за 2013 г., 66% за 2014 г. и 59% за 2015 г. Има за­вър­ше­ни ре­ди­ца кур­со­ве и спе­ци­а­ли­за­ции в об­лас­тта на сте­ри­ли­те­та и асис­ти­ра­на­та реп­ро­дук­ция и по­се­ща­ва ре­дов­но меж­ду­на­род­ни кон­гре­си и обу­че­ния, свър­за­ни със съв­ре­мен­ни­те тен­ден­ции в об­лас­тта на ин вит­ро тех­но­ло­ги­и­те.

- Ко­га мо­же да го­во­рим за реп­ро­дук­ти­вен проб­лем?
- На­ли­чи­е­то на труд­нос­ти със заб­ре­ме­ня­ва­не­то при двой­ка­та е мно­го де­ли­кат­на и труд­на за спо­де­ля­не те­ма. За проб­ле­ми със заб­ре­ме­ня­ва­не­то се го­во­ри, ко­га­то двой­ка­та пра­ви опи­ти за де­те в про­дъл­же­ние на ед­на го­ди­на без да се ре­а­ли­зи­ра бре­мен­ност при въз­раст на же­на­та до 35 го­ди­ни, а ко­га­то же­на­та е 35 над го­ди­ни - шест ме­се­ца опи­ти без нас­тъп­ва­не на заб­ре­ме­ня­ва­не са дос­та­тъч­ни, за да се по­тър­си кон­сул­та­ция със спе­ци­а­лист по реп­ро­дук­тив­на ме­ди­ци­на. Вся­ка двой­ка е уни­кал­на и за­то­ва ин­ди­ви­ду­ал­ни­ят под­ход, из­граж­да­не­то на до­ве­рие в ле­ка­ря и емо­ци­о­нал­на­та под­кре­па са ос­нов­ни ком­по­нен­ти за ус­пе­ха на ин вит­ро про­це­ду­ра­та. Във "Ви­та Ин вит­ро Цен­тър" се ста­ра­ем да вник­нем в де­тай­ли­те на проб­ле­ма, да об­яс­ним по дос­тъ­пен на­чин спе­ци­фи­ка­та и на­чи­ни­те за пре­о­до­ля­ва­не­то му, ка­то от­де­ля­ме не­об­хо­ди­мо­то вре­ме на вся­ка двой­ка.

- Как­во пред­став­ля­ва ин вит­ро про­це­ду­ра­та?

- Тя е един от ме­то­ди­те за ле­че­ние на без­пло­дие. Най- об­що пред­став­ля­ва из­важ­да­не­то на яй­цек­лет­ки от тя­ло­то на же­на­та след ка­то е про­ве­де­на хор­мо­нал­на сти­му­ла­ция, след­ва оп­лож­да­не на яй­цек­лет­ки­те със спер­ма­то­зо­и­ди от мъ­жа, от­глеж­да­не­то на раз­ви­ва­щи­те се ем­бри­о­ни в ла­бо­ра­тор­ни ус­ло­вия и нак­рая - пос­та­вя­не­то на под­бран ем­бри­он (или ем­бри­о­ни) с доб­ро ка­чес­тво в тя­ло­то на же­на­та.

- Ко­га въз­мож­нос­тта за заб­ре­ме­ня­ва­не при ед­на же­на за­поч­ва да на­ма­ля­ва?

- Реп­ро­дук­тив­ни­ят по­тен­ци­ал при же­ни­те над 35 го­диш­на въз­раст за­поч­ва бав­но да на­ма­ля­ва, а след 40-го­диш­на въз­раст - драс­тич­но спа­да. При­чи­ни­те са ос­нов­но две - от ед­на стра­на е фи­зи­о­ло­гич­но­то на­ма­ля­ва­не­то с го­ди­ни­те на т.нар. яйч­ни­ков ре­зерв, т.е. на­ма­ля­ва­не броя на мал­ки­те фо­ли­ку­ли и рес­пек­тив­но яй­цек­лет­ки в яйч­ни­ци­те. При част от же­ни­те из­чер­пва­не­то на то­зи яйч­ни­ков ре­зерв мо­же да нас­тъ­пи дос­та по-ра­но - на 40, до­ри и на 30 го­ди­ни, ко­е­то на­ма­ля­ва шан­со­ве­те за бре­мен­ност.

Вто­ра­та при­чи­на за на­ма­ля­ва­не на фер­тил­нос­тта с нап­ред­ва­не на въз­рас­тта е вло­ша­ва­не ка­чес­тво­то на яй­цек­лет­ки­те. То­ва во­ди до по-труд­но заб­ре­ме­ня­ва­не и по-чес­то са на­ли­це спон­тан­ни абор­ти. Ве­ро­ят­нос­тта за ге­не­тич­на ув­ре­да (т. нар. хро­мо­зом­ни ано­ма­лии) на ем­бри­о­ни­те при же­ни­те над 40 го­ди­ни на­рас­тва мно­гок­рат­но и е над 80 %.

- Как­ва е ро­ля­та на мъ­жа?

За­мър­се­на­та окол­на­та сре­да, нез­дра­вос­лов­ни­ят на­чин на жи­вот, как­то и не­пъл­но­цен­но­то хра­не­не са ос­нов­ни при­чи­ни за вло­ша­ва­не ка­чес­тво­то на реп­ро­дук­тив­ни­те клет­ки - на яй­цек­лет­ки­те и на спер­ма­то­зо­и­ди­те. Ста­тис­ти­ка­та со­чи, че око­ло 40 % от сте­ри­ли­те­та се дъл­жи на мъ­жа, за­то­ва ко­га­то двой­ка­та има проб­лем със заб­ре­ме­ня­ва­не­то за­дъл­жи­тел­но тряб­ва да се из­след­ва и пар­тньо­рът. Из­след­ва­не­то на ос­нов­ни­те па­ра­мет­ри на се­мен­ния ана­лиз - брой, под­виж­ност и мор­фо­ло­гия на спер­ма­то­зо­и­ди­те е бърз и ле­сен ме­тод за пър­вич­на ди­аг­нос­ти­ка.

- Кое е най-но­во­то от прак­ти­ка­та

- Два са съ­щес­тве­ни­те мо­мен­ти в раз­ви­ти­е­то на асис­ти­ра­на­та реп­ро­дук­ция през пос­лед­ни­те го­ди­ни. Пър­ви­ят е пре­дим­план­та­ци­он­на­та ге­не­тич­на ди­аг­нос­ти­ка ( PGD). Във "Ви­та Ин Вит­ро цен­тър" пос­ред­ством PGD из­вър­шва­ме ге­не­ти­чен ана­лиз на ем­бри­о­ни на ста­дий 5 ден (т. нар. блас­то­цист)- на етап пре­ди да бъ­дат вър­на­ти в тя­ло­то на же­на­та. След ана­ли­за са­мо ем­бри­о­ни, ди­аг­нос­ти­ци­ра­ни ка­то не­ув­ре­де­ни, се тран­сфе­ри­рат. По то­зи на­чин се под­би­рат са­мо ем­бри­о­ни с нор­ма­лен ге­не­ти­чен на­бор.

Вто­ри­ят ас­пект е свър­зан с най-чес­то­то ус­лож­не­ние при ин вит­ро­то - мно­гоп­лод­на­та бре­мен­ност. На­ма­ля­ва­не­то на мно­гоп­лод­ни­те раж­да­ния мо­же да се ре­гу­ли­ра са­мо чрез на­ма­ля­ва­не броя на ем­бри­о­ни­те, ко­и­то се тран­сфе­ри­рат. Ем­бри­от­ран­сфе­рът на един ем­бри­он с доб­ро ка­чес­тво при под­бра­на гру­па па­ци­ен­ти е пре­по­ръ­чи­те­лен ка­то един­стве­но­то ефек­тив­но сред­ство за на­ма­ля­ва­не про­цен­та на двуп­лод­ни­те бре­мен­нос­ти. Той е въз­мо­жен един­стве­но при ком­би­на­ция от ви­со­ко ка­чес­тво на ла­бо­ра­то­ри­и­те и доб­ри кри­оп­ре­зер­ва­ци­он­ни прог­ра­ми.

- Ва­ши­ят съ­вет към се­мейс­тва­та, ко­и­то меч­та­ят да имат бе­бе, но сре­щат труд­нос­ти?

Във "Ви­та Ин Вит­ро Цен­тър" съ­вет­ва­ме же­ни­те да не от­ла­гат бре­мен­нос­тта във вре­ме­то. Пре­по­ръ­ка­та ми е из­след­ва­не на яйч­ни­ко­вия ре­зерв, ко­е­то да ста­не при­о­ри­тет на вся­ка мла­да же­на, же­ла­е­ща да съз­да­де по­том­ствo. Ко­га­то двой­ка­та има проб­лем със за­че­ва­не­то, да не се стра­ху­ва да се об­ръ­ща сво­ев­ре­мен­но към спе­ци­а­лист по реп­ро­дук­тив­на ме­ди­ци­на за пра­вил­на ди­аг­но­за, ком­пе­тен­тен съ­вет и адек­ват­но ле­че­ние, за да мо­же да дос­тиг­не по най-крат­кия път до та­ка меч­та­но­то беб­че.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай