Деца и младежи с най-лоши зъби

Деца и младежи с най-лоши зъби | StandartNews.com

Биберони, лоша хигиена и гени загрозяват усмивката

Веднъж седмично добавяйте сода към пастата, съветва д-р Анета Бояджиева

Беззъба ли е усмивката на българина и защо? "Стандарт" попита д-р Анета Бояджиева, която е общопрактикуващ стоматолог с 30-годишна практика в денталната медицина. Завършва катедра "Одонтология" на Медицинския университет-София през 1984 г. От дълги години д-р Бояджиева има частна практика в столицата.

Най-лоши са зъбите на децата и младите българи до 35 г., алармира д-р Анета Бояджиева. Тя среща тревожно множество от кариеси и ортодонтски аномалии при малките пациенти. "Няма кой да следи децата", споделя с притеснение д-р Бояджиева. Оказва се, че изкривените захапки са вследствие на недоглеждане от страна на родителите. Обективната причина - до късна възраст децата са с биберони в уста. "Когато видя такова нещо по улиците, а то е често срещано, казвам на родителите да не го правят, а те ми се чудят. Някои приемат съвета ми и се интересуват защо, а други отвръщат: "А, да добре...", и не обръщат особено внимание", тревожи се д-р Бояджиева. Преди 20 г. е било голяма рядкост да се умъртвява току-що изникнал зъб на 12-13-годишни, а сега това е редовна практика. "Случвало ми се е дори при 10-годишни", разкрива д-р Бояджиева. "Положението с децата ни е много смущаващо. Съзъбието на целия български народ е зле!", не крие стоматологът. Д-р Бояджиева допълва, че за децата е много важно да се извършва редовна профилактика. Затова препоръчва силанизирането.

Силантните лакове попълват фисурите

(б.а. грапавините) на зъбите с цел механична защита. Това е единствената профилактика, която се прилага в момента. Те съдържат безвредни смоли и в частност съединения на флуора в допустима доза, която не вреди. Напротив - в малки количества има лечебен ефект", категорична е д-р Бояджиева. Другата основна профилактика за децата е, разбира се, редовното миене на зъбите. Родителите трябва да възпитат този навик още от ранна възраст. "Първо, търкане с пръстче, после - с четка за тези след 2 г.", съветва д-р Бояджиева.

Що се отнася до зъбите на младите хора от 18 до 35 г., практиката на стоматоложката показва, че то никак не е розово. "Виждам как на всеки 10 г. зъбите на хората се влошават от гледна точка на кариесите, но и не само. Наблюдават се лигавични заболявания - най-вече пародонтопатиите. Преди те бяха по-голяма рядкост", отбелязва тя. Многото кариеси, масово при млади хора, и пародонтопатиите (възпаленията, джобовете и пр.) се задълбочават поради лоша хигиена. Нездравословният начин на живот и средата също са фактор. Но, оказва се, на първо място е генната предразположеност, след това са средата и начинът на живот. Смущаващият обзор не спира до тук: "При младите

масово има усложнения на кариесите

вадене на зъби и стигане до инплантации", разкрива д-р Бояджиева.

Какви мерки трябва да вземе всеки пациент? Най-вече да не бяга от среща със зъболекаря. Прегледите за децата трябва да са минимум на 6 месеца, а за възрастните - поне веднъж годишно. На първо място е хигиената - тя е основното нещо. За почистване на плака зъболекарката препоръчва веднъж седмично към пастата за зъби да добавяме сода за хляб. Тя действа като абразив и премахва много голяма част. Освен това содата бикарбонат е алкална и неутрализира киселинността в устната кухина - действа противовъзпалително. Някои обаче смятат, че драска емайла на зъбите? "Не съм видяла човек, който толкова да се е разтъркал, че да има проблеми", смее се в отговор д-р Бояджиева. Другият й съвет е свързан с

редовното почистване на зъбен камък с ултразвук

"Това трябва да се прави на всеки 6 месеца", категорична е тя. Тенденцията е все повече хора да образуват зъбен камък. Той представлява конгломерат от хранителни остатъци, бактерии и микроорганизми. "Зъбният камък е една инфекция в устата", обяснява д-р Бояджиева. Хранителните остатъци се разтварят и разлагат, а също механично притискат венеца. Бактериите пък предизвикват възпаления. "Преди време хората не образуваха толкова плака и зъбен камък, но сега е като за "Здрасти", признава д-р Бояджиева.

Смрадлика и лайка са балсам за венците

Българските продукти на билкова основа и пастите за зъби са много качествени и ефективни, смята д-р Анета Бояджиева. "Препоръчвам ги", категорична е тя. Отварата от лайка помага много след вадене на зъб или при възпалени венци. Друго класическо антисептично средство е смрадликата. "При парадонтоза предписвам лекарства на основата на смрадлика", разкрива д-р Бояджиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай