08:20 ч.

28.09.17

1 мин.

0

0

0

40% от диагнозите за високо кръвно са грешни

от zdrave.bg |

40% от диагнозите за високо кръвно са грешни

Мнозина от пациентите страдат от т.нар. "хипертония на бялата престилка"


До 40% от хората, диагностицирани с хипертония, изобщо нямат проблем с високо кръвно налягане, показват резултатите от ново проучване.


Всъщност мнозина страдат безобидното състояние, наречено „хипертония на бялата престилка" - тяхното кръвно налягане се покачва единствено когато са под стрес в лекарския кабинет. Веднага щом се приберат у дома, тяхното кръвно се нормализира.


Но на тези хора вече е поставена диагноза артериална хипертония и най-вероятно са им предписани мощни медикаменти за справяне с несъществуващ проблем.


Т. нар. "хипертония на бялата престилка" е отдавна известно състояние, но никога досега не е провеждано проучване, което да разкрива мащабите му.


Едва сега експерти от университета в Барселона, Испания, заключават, че при около 42% от жените и 34% от мъжете се наблюдава значимо покачване на кръвното валягане единствено по време на преглед от лекар.


Испанското проучване е обхванало близо 70 хиляди доброволци, на които е измерено кръвното налягане веднъж в лекарския кабинет и веднъж у дома, използвайки 24-часов холтер (постоянен апарат за мерене на кръвно).


Само при останалите проценти от хората се е потвърдила диагнозата хипертония - трайно покачването на кръвното налягане над 140/90 mm/Hg. Най-голямата група от тях били мъже, пушачи, диабетици или хора, страдащи от сърдечни проблеми.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент