40% от диагнозите за високо кръвно са грешни

Мнозина от пациентите страдат от т.нар. "хипертония на бялата престилка"

40% от диагнозите за високо кръвно са грешни | StandartNews.com

До 40% от хората, диагностицирани с хипертония, изобщо нямат проблем с високо кръвно налягане, показват резултатите от ново проучване.

Всъщност мнозина страдат безобидното състояние, наречено „хипертония на бялата престилка" - тяхното кръвно налягане се покачва единствено когато са под стрес в лекарския кабинет. Веднага щом се приберат у дома, тяхното кръвно се нормализира.

Но на тези хора вече е поставена диагноза артериална хипертония и най-вероятно са им предписани мощни медикаменти за справяне с несъществуващ проблем.

Т. нар. "хипертония на бялата престилка" е отдавна известно състояние, но никога досега не е провеждано проучване, което да разкрива мащабите му.

Едва сега експерти от университета в Барселона, Испания, заключават, че при около 42% от жените и 34% от мъжете се наблюдава значимо покачване на кръвното валягане единствено по време на преглед от лекар.

Испанското проучване е обхванало близо 70 хиляди доброволци, на които е измерено кръвното налягане веднъж в лекарския кабинет и веднъж у дома, използвайки 24-часов холтер (постоянен апарат за мерене на кръвно).

Само при останалите проценти от хората се е потвърдила диагнозата хипертония - трайно покачването на кръвното налягане над 140/90 mm/Hg. Най-голямата група от тях били мъже, пушачи, диабетици или хора, страдащи от сърдечни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай