3 до 4 седмици са нужни за "ин витро"

3 до 4 седмици са нужни за "ин витро" | StandartNews.com

Стресът може да бъде намален, ако знаете предварително каква е процедурата

Има връзка и между възрастта на бащата и риска от генетични заболявания за детето

Търсете на сайта на standartnews.com и в утрешния брой на в. "Стандарт" още по темата, както и специалното интервю на Михаела Благоева с Радина Велчева, председател на УС на Фондация "Искам бебе".

Искате дете, но времето минава, без желаното бебе да се появи. Или сте отлагали до последно забременяването, за да се концентрирате първо в кариерата си. За мнозина алтернативата е "ин витро". Оплождането "ин витро" (IVF) е вземането на зрели яйцеклетки от жената, оплождането им от сперматозоиди в лабораторни условия и трансфер на получените ембриони обратно в матката на жената до 5 дни след оплождането. Тази процедура е избор при пациентки с увредени, запушени или липсващи маточни тръби. Освен това се прилага и при случаи на стерилитет с неизяснен произход, ендометриоза, тазово-възпалителна болест, ранно намаляване на яйчниковия резерв, различни имунологични фактори, нарушения в овулацията и леки до умерени форми при мъжки фактор на безплодие. Стресът и безпокойството могат да бъдат значително намалени, ако пациентите са добре информирани за самата процедура.

Шансът за успех при "ин витро" за всяка двойка е специфичен и зависи от редица фактори - възрастта на пациентите, начина им на живот и причината за безплодието. Според статистиката жените под 30 години имат 50 % шанс за успех при "ин витро" процедура. Ако жената е над 40 години,

шансът за забременяване пада до под 5%

Кога възможността за забременяване при една жена започва да намалява? Това става след 35-годишна възраст, а след 40 години този шанс вече спада драстично. Това се дължи до голяма степен на влошаването на качеството на яйцеклетките и на намаляване на яйчниковия резерв. Докато жените се раждат с определен брой яйцеклетки, които ще имат през целия си живот - мъжете възпроизвеждат сперматозоиди непрестанно. Въпреки това обаче с възрастта и силният пол се изправя срещу проблема с безплодието.
Един от най-често срещаните фактори, виновни за инфертилитета при една двойка, е именно мъжкият фактор. Примери за това могат да бъдат повреждане в ДНК на клетките, лоша морфология и намалена концентрация. Намалената подвижност на сперматозидите е също сред водещите фактори на мъжкия стерилитет. Статистиката показва, че има връзка и между възрастта на бащата и повишения риск от генетични заболявания при децата им.
Продължителността на лечението най-често варира между 3 и 4 седмици, като стимулацията започва от началото на менструалния цикъл на жената. На четиринадесетия ден след пункцията,

пациентката може да си направи кръвен тест

(b HCG) за бременност.
"Ин витро" процедурите са факт от около 35 години. Лечението не крие дългосрочни рискове, както за майката, така и за детето. Най-сериозният риск, който се среща е хиперстимулацията, наблюдавана при 1% от жените. Хиперстимулацията (OHSS) се дължи на свръхреакция при хормоналната стимулация, при която се формират прекалено много фоликули. Ниските дози при стимулацията понижават значително появата на ОHSS. Добрите специалисти могат много добре да преценят кои жени крият по-висок риск от OHSS и съответно да предприемат нужните мерки, за да го предотвратят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай