Цветанов чака 30 дни ВКС да отмени затвора

Цветанов чака 30 дни ВКС да отмени затвора | StandartNews.com

Присъдата да падне, за да спрат политическите обвинения, пледира адвокатът му Ханс Петер-Ул

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов ще чака 30 дни, за да разбере дали ВКС ще потвърди, ще отмени или ще върне на предната инстанция присъдата му от 4 години затвор. Състав на Върховния касационен съд изслуша пледоариите на прокуратурата и защитата вчера.

Съдиите от наказателното отделение ще се произнесат до месец за решението си. Цветан Цветанов бе осъден от две съдебни инстанции на 4 години затвор по обвинение за възпрепятстване на правосъдието. Бившият вътрешен министър бе признат за виновен за това, че е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под разрешенията за СРС 6 пъти "НЕ!!!". Софийският градски съд, а след това и апелативният приеха, че Цветанов не е имал право да отказва прилагането на СРС, защото те са били по искане на прокурор, а разрешението е дадено от съдия.

Защитата на Цветан Цветанов заплаши с дела срещу България в Страсбург, ако той не бъде оправдан.
Цветанов дойде в петък сутринта в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул. Той поиска ВКС да отмени ефективната му присъда, като заяви, че е невинен. Винаги се е ръководил само и единствено от законите в Република България, че вярва в справедливостта и решението на ВКС ще бъде такова и правото ще възтържествува, каза Цветанов.

Защитата на Цветанов повтори и пред ВКС тезата си, че той като министър е имал "оперативната самостоятелност да преценява", а не автоматично да разпорежда прилагането на СРС. Прокурорът по делото обаче опонира: "МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай