Цацаров: Сърбия за спре театъра с Цветан Василев

Инспирират съзнателно дрязги във ВСС с политически вкус, обяви главният прокурор

Цацаров: Сърбия за спре театъра с Цветан Василев | StandartNews.com

Не може да им упреци, че тези избори са или са били манипулирани. Проследих изборът при колегите съдии, както и при прокурорите. Мисля, че бяха избрани достойни хора, ако има някакви укори - всеки да се сърди на вота си, отсече главният прокурор Сотир Цацаров.

Няма избор у нас, в който да няма съмнения за манипулиране, заяви той за гласуването в Народното събрание. "Оттук-нататък ВСС трябва да работи".

Всичките дрязги и крамоли се отразяват на съдебната власт в очите на нормалните български граждани. Някои са съвсем съзнателно инспирирани и със съответен политически привкус. Постоянно поддържат темата за "добрите" и "лошите" във ВСС. Гражданинът обаче не се интересува от това, а от справедливост, категоричен бе Цацаров.

Справедливост като започнем от нормалните дребни престъпления. Вижте само как прозвуча - "нормални". Става въпрос за кражби, минем пред отвличанията и стигнем до обирите на инкасо автомобили. Полиция, прокуратура, съд. По цяата верига има липса на справедливост. Има кривици в полицията, забавяния в съда, а прокуратурата на места има хора, които не са ефективни и не показват, че бранят хората, продължи обвинител номер едно.

Не мога да кажа, че съм се заел лично със случая във Виноградец, но понякога мудността, липсата на бърза и достатъчна реакция, за усещането на обществения пулс, ме дразни.  Дразни ме пасивността, нежеланието да се реагира. Прокуратурата има тези възможностти за реакция, разследване. Не може да се проявава пасивност и неусещане за това, което трябва да се направи. Не защото случаят е излязъл по медиите. Има случаи, които изискват спешни действия, коментира той.

Не мога да кажа дали е имало чадър над Лазар Влайков. Това все още се проверява от Инспектората на ВКП. Отидох в Пазарджик, защото не видях адекватна реакция. За мен това бе повод разследването да бъде възложена на друга прокуратура, допълни Цацаров.

Следващите стъпки са насрочване на делото срещу Цветан Василев. Ние няма да се откажем от всички законови средства на законовата правна помощ, с които да молим, искаме, настояваме и оказваме влияние на сръбските съдебни власти, за да престанат с този театър около екстрадицията. Формалностите на юридическата система в Сърбия, по мое мнение, се използват, за да се отлага до безкрай, коментира  главният прокурор. 

Казусът "Дунарит" и "ЕМКО" е на министерство на икономиката, а не на прокуратурата, категоричен бе той.

Посещението на Чайка бе политизирано от политически субекти, които са забравени на политическата сцена. Това бе единствен начин да напомнят за себе си. Те не можаха да направят нищо друго освен някаква форма на протест. Срещу какво протестират? Отношенията с руската прокуратура са професионални и ще останат такива. Второ, ако говорим за обмяна на информация за тероризъм, има ли значение дали ще контактуваме с руската прокуратура или с израелските ни колеги? Дали ще бъде направено и с баварската полиция, защото пред ноември ще има и такова учение, попита Сотир Цацаров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай