19:25 ч.

28.09.17

3 мин.

0

11

0

Цацаров: Присъдата срещу шведа е несправедлива

от редактор |

Цацаров: Присъдата срещу шведа е несправедлива

В Брюксел няма разлика в оценката ни, че членовете от професионалната квота на ВСС са били избрани абсолютно прозрачно, заяви главният прокурор от Белгия


Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка, е несправедлива. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред български журналист в Брюксел, съобщи БТА.


Когато престъплението бе извършено, прокуратурата предприе най-твърдите мерки, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. По същия начин реагирахме и когато български гражданин прояви хулиганско поведение срещу незрящи словашки туристи. От тази гледна точка прокуратурата е изпълнила своите задължения, посочи той.


Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи - трябва да сме съвсем честни - на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо - в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева.


Следователно тази присъда е безкрайно несправедлива и унижаваща за гражданите и правосъдието, но не защото прокуратурата и съдът са допуснали това. Причината е проста - такъв е законът. Ако някой трябва да се замисли, мисля че са най-малко колегите юристи в парламента и въобще хората в парламента. Повишаване на санкциите за такива престъпления ще избегне задължителното освобождаване от наказателна отговорност. Не корете съдията, той е приложил закона, свършил си е работата. Най-лесно е да се критикува съдията. Нека случаят стои като голяма въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от корекция в тази насока, коментира Цацаров.


Цацаров коментира и следващия доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка да бъде представен на 17-20 ноември. Изявлението си той направи след срещата си с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова.


Целта е докладът да не съвпада по време с началото на българското председателство на Съвета на ЕС, поясни Цацаров. Подчертано бе, че ако държавата ни продължава да се движи с тези темпове на реформи, би било съвсем реалистично да очакваме реалистична оценка до края на мандата на тази Ееврокомисия. Особен интерес бе проявен към делата срещу бивши и настоящи министри, народни представители, магистрати, уточни главният прокурор.


Не чух мнение, че няма напредък по разследванията. Комисията следи делата срещу магистрати. Към настоящия момент прокуратурата е обвинила 22 съдии, прокурори и следователи, от тях четирима все още са обвиняеми, 18 са подсъдими. Стана дума за избора на нов Висш съдебен съвет (ВСС). Мисля, че няма разлика в оценката ни, че членовете от професионалната квота на ВСС са били избрани абсолютно прозрачно, посочи Цацаров.


В отговор на въпрос той поясни, че прокуратурата е утвърдила план за действие с конкретни срокове и отговорници за изпълнението на насоките, дадени от делегацията европейски прокурори у нас. Този план бе допълнен преди два дни с пълната информация за изпълнението. Препоръките се изпълняват, това се оценява много добре, заяви главният прокурор.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:51 · 29.09.2017
швeда ритнал камириeрката бeшe пиан,като кирка и в това си састоианиe,тои подлeжи на наказатeлно прeслeдванe и затвор до 3г!Това e абсурд,коeто обиасниава свиниата,защо му e прeдиавeно административо наказаниe с глоба до 5000лв,защо и на какво основаниe сe прeкфалифицира дeианиeто му!Брутална корупциа,спасeниeто e само в чужди садии и прокурори,а нашитe такива стават портиeри!
Потребител · 07:03 · 29.09.2017
Шведа в затрора е най големия престъпник ритнал Българка и платил 4500 и освободен,Героят Българин удрял с Юмруци и опитвал да мачка с кола слепи жени чижди туристи, освободен за да не бе да стане много дебел от домашния арест. Проблема не е в чуждия турист а в Българския гражданин,общество и дръжавни органи. Шведа е похарчилняколко хиляди лева в България и платил още 4500,.От Българина бил туристите при няма д видите , а ще загибите от тези туристи които няма да дойдатв хайдушка държава.
Потребител · 05:37 · 29.09.2017
HAHAHAHAHAHAHA NEEEEEE…NIMOGA VECHI HAHAHAHAHAHA
Потребител · 05:04 · 29.09.2017
Милиционерска държава иска комуниста-гей Цацаров
Ше свърши обаче в затвора
Потребител · 04:46 · 29.09.2017
Комуниста-масон Цацаров вече си е стегнал чемадамчика да бяга в Русия и затова дрънка кви да е глупости .От страх че му е зета мярката напълно е луднал..
Потребител · 04:42 · 29.09.2017
Ами защо не е застрелян на място шведа от шпиц команда от прокурори ,адвокати,следователи,съдии и представители на интелигенцията и народа?????Мамито ви ненормална боклуци балкански !!
Потребител · 03:07 · 29.09.2017
А защо не е повдигнато друго обвинение, като например опит за убийство?
Потребител · 22:29 · 28.09.2017
Ама присъдата срещу теб няма да бъде мека Свиньо дебела
Потребител · 08:19 · 29.09.2017
@Потребител И тоя някой ден ще видим с глава забита на кол
Потребител · 22:04 · 28.09.2017
ами нали за това има "мeки" закони за да има мутри, синчeта на дeпутати - тарикати и бабаити по завeдeнията и по улицитe
Потребител · 19:31 · 28.09.2017
Всички се слагате на мръсните феминисти...За тях и гащите ще си свалите...Жалки смешници и клоуни.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент