Справки от ДАНС за изборите в нощното шкафче на кмета на Септември /ОБНОВЕНА/

Справки от ДАНС за изборите в нощното шкафче на кмета на Септември /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Кметът на Септември Марин Рачев е освободен от ареста на Районното управление в Септември, след като изтекоха 24 часа от задържането му. Той беше посрещнат от събралото се пред полицията множество хора с ръкопляскания и викове „Рачев, Рачев!", както и от скандирания „Няма такъв кмет като Рачев".

След като излезе от сградата на полицията, самият Рачев коментира, че е освободен под парична гаранция, но отказа да каже в какъв размер. Рачев каза още, че ще обжалва както наложената му мярка, така и сумата за паричната му гаранция. Той добави, че вярва в българското правосъдие.

Впоследствие административният ръководител на Специализираната поркуратура Иван Гешев обяви, че Рачев е пуснат под гаранция от 250 000 лв. „Има нови факти и обстоятелства, които налагат Прокуратурата да даде изявление, да обясни допълнително коментираното вчера досъдебно производство, касаещо кмета на град Септември. Преди около 30 мин. кметът е привлечен в качеството на обвиняем за престъпленията, които описа прокурор Румяна Арнаудова вчера. Има определена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 250 хил. лв.", уточни Гешев.

Гешев допълни и че в нощното шкафче на кмета са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г. „Предвид констатирани от вчера до днес и събрани данни у доказателства от вчера до днес някои обществени реакции в Септември са лесно обясними и предвидими. В нощното шкафче на кмета се намериха справки от ДАНС, според мен няма законово обяснение защо се намират там. Тези справки касаят местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници", коментира Гешев и уточни, че в тях се съдържа информация за проведени действия от ДАНС по направление купуване на гласове.

„Явно с чисто научна цел бъдещият тогава кмет на Община Септември е събирал информация, за да повиши общата си култура. Допълнително се намери поредният тефтер, в част от който се намират и бележки, разценки - хората явно продължават да пишат, вместо да помнят, за всяка фирма, която смятаме да проверяваме", обясни той и допълни, че за тези фирми има индикации, че са свързани с родословното дърво на кмета на Септември.

„Чрез които, вероятно казвам, е източвана Общината, описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани", каза още той. „Радвам се, че проведените действия, въпреки че на кмета беше известно, че нещо се прави в Специализираната прокуратура, протекоха с достатъчно ниво на секретност. Явно той се е подготвял и е получавал съвети за предстоящите ни действия", обясни Гешев и допълни, че съди за това, тъй като във втората братовчедка на кмета са намерени опорни точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай