Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Александър Ваклин, Снимка: БГНЕС

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева | StandartNews.com

В спецсъда започна делото срещу бившия кмет на кв. "Младост" Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Димитрова и бившия зам.-кмет Петко Дюлгеров. Тримата са подсъдими за подкуп. При акция през април тримата бяха арестувани на различни места в София, като в тях имаше белязани пари. Обвинението твърди, че парите били, за да се придвижи разрешително за строеж в "Младост".

Преди началото на съдебното заседание строителният предприемач Александър Ваклин отрече част от твърденията на Десислава Иванчева. Ваклин отрече да познава Бойко Борисов и Цветан Цветанов и беше категоричен, че дори не ги е виждал на живо. Бизнесменът се оплака, че все още не е получил парите, които е дал за осъществяването на акцията. Белязаните банкноти още били в разследващите.

Колкото до строежа в "Младост", Ваклин обясни, че документите все още са по инстанциите. Бизнесменът заяви, че не бил склонен да дава пари в случаи като този, но пък и такива предложения не бил имал. Той заяви, че не се притеснява от делото.
Пред съда показания дават различни свидетели. Първа бе Галя Димитрова, подчинена на Ваклин. Тя обясни как се е движила преписката на бизнесмена по отношение на строежа.

От показанията на тримата стана ясно, че опитите да бъде накара кметската администрация да придвижи преписката са протекли на два етапа. От юни миналата година до този март - чрез писма, жалби и съдебни дела и няколко опита за срещи с Десислава Иванчева, а след това започва преговорите за подкупа. Посредник е Петко Дюлгеров, който вече призна това пред разследващите.

Първата му среща с Ваклин, за която прокурорският свидетел разказа пред съда, е през март в Халите. На нея обсъждали строителния проблем на бизнесмена, с който той не можел да реши по каналния ред. На третата среща Петко Дюлгеров му казва, че Петрова и Иванчева искат пари и започнала уговорката колко, кога и къде. Междувременно строителният предприемач отива в Антикорупционната комисия. Той и семейството му дават съгласие да бъдат подслушвани. Така се стига до арестите на 17 април, а Ваклин, въпреки че все още не е получил 70 000 белязани евро, който бяха намерени у тримата подсъдими, казва, че това е неговият принос към борбата с корупцията.

Според прокуратурата тримата обвиняеми са поискали от Ваклин половин милион лева, за да могат да придвижат негово съобщение, което да финализира процедурата му за строеж в "Младост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай