Румяна Арнаудова: Марешки е извършвал престъпления срещу собствеността /ОБНОВЕНА/

Румяна Арнаудова: Марешки е извършвал престъпления срещу собствеността /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

През 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на прокуратурата за снемане на имунитета на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

„Касае се за извършени престъпления против собствеността, изнудване, за което според нас има доказателства за продължавано престъпление от Марешки и Христов. По отношение на Таскова имаме доказателства за извършено едно престъпление по НК", посочи Арнаудова.

"Веселин Марешки е взел решение да използва свои служители и бизнес партньори, които да отговарят за различни аптеки в различни краища на Република България, продължи Арнаудова. - Така за района на Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив е била определена да отговаря Кристина Таскова. За областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград е бил определен Пламен Христов. А за останалата част от България - самият господин Марешки", посочи Арнаудова. Според нея има и още една схема, по която са работили тези хора и тя е свързана с управляваната по това време, собственост на Марешки, фирма „Фармнет", тя е управлявана от Пламен Христов. „Това е дистрибуторът на лекарства. Отправяно е било предложение на аптекарите да зареждат от този склад. Направено им е и заплашването, че до тях ще бъдат открити „наказателни аптеки".Това обаче, както прокурорите обсъждат, е най-вероятно стъпка към овладяване на съответното дружество", каза тя.

По думите ѝ след като аптекарите започват да купуват лекарствата от този склад, на практика Марешки е имал възможност да контролира дейността на аптеките им и да знае кога да отправи предложение за прехвърляне на собствеността на аптеките, при което те биха се съгласили да ги продадат на ниска цена. „Отправяни са били директни заплахи за това, че „ако искаш да излезеш достойно, вземи някой лев, но ми прехвърли аптеката".

Тази схема, според събраните доказателства, е била прилагана в периода от края на 2012 г. до края на 2015 г.", допълни Арнаудова. Според нея по това дело предстоят множество още действия, тъй като имаме данни, че не само тези 7 човека, които свидетелстват смело, но и други аптекари са били подложени на този натиск и които вече са прехвърлили собствеността си.

„Очакваме Народното събрание да даде разрешение прокуратурата да продължи разследването, за да възстановим всички факти", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай