Отказаха екстрадация на терориста Жоашен

Отказаха екстрадация на терориста Жоашен | StandartNews.com

Хасково. Хасковският окръжен съд отказа да предаде на френските власти 29-годишният парижанин Фриц Жоли Жоашен по първата от двете Европейски заповеди за арест- че е отвлякъл детето си. Престъплението, за което французите искат Жоашен, не представлява престъпление според НК на България, са мотивите на съда.

Фриц Жоли Жоашен и съпругата му са в законен брак, а в българското законодателство няма квалифицирано престъпление „отвличане на дете от родител, върху което той има пълни родителски права".

От прочетените по-рано показания от съпругата на Фриц Заем, дадени при разпитите пред френската полиция стана ясно, че той е водил редовно 3-годишният им син на обучение в частно иракско училище в Париж.

По втората Европейска заповед за арест на Жоашен, пристигнала на 12 януари у нас-за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с подготовка на терористични актове, която също влезе в съда днес, Жошен отново даде съгласие да бъде екстрадиран.

Според процедурата той има тридневен срок, в който може да размисли и да оттегли съгласието си. Така окончателното решение за предаването му на френските власти ще бъде взето във вторник -на 20-ти януари.

Припомняме, че французинът беше свален от автобуса на ГКПП Капитан Андреево на 1-ви януари след сигнал на съпругата му за отвличането на три годишният им син Абдел-Рахман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай