Осъдиха лекари за смърт на пациентка

Осъдиха лекари за смърт на пациентка | StandartNews.com

Пловдив. След смъртта на пациентка, пловдивският окръжен съд осъди нейните гинеколозите Борис Кузманов и Христо Кунчев. Присъдата е за една година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за всеки от тях, съобщиха от пресцентъра на съда.

Подсъдимите трябва да заплатят на близките на пострадалата Елена Венкова сумата от общо 200 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.

Присъдата на двамата лекари е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионално задължение. Съдебномедицински експертизи доказват, че болната не е била под постоянно лекарско наблюдение и не е било взето навреме решение за операцията. Проверка показа, че е имало и забавяне в действията на медиците.

Делото се гледа за втори път от Окръжен съд, след като беше върнато от Апелативен съд за допуснати процесуални нарушения.

През 2013 г. Пловдивският окръжен съд ги осъди на по 6 месеца затвор условно с 3 години изпитателен срок всеки от тях, а днес произнесе по-тежка присъда.

На 18 септември 2009 г. д-р Елена Венкова, бивша преподавателка в пловдивския Медицинския университет, постъпва в частната пловдивска клиника с кръвотечение.

77-годишната жена е придружавана от 79-годишния си съпруг. Тя е оперирана още същия ден от д-р Борис Кузманов.

По време на операцияте се установява, че по предната стена на матката на възрастната жена има два полипа, заради което се прави пробно откъсване на част от единия, за да се извърши хистологично изследване. В обвинителния акт на прокуратурата се посочва, че тогава д-р Кузманов пробива предната стена на матката и перфорира тънкото черво на пациентката, най-вероятно по невнимание.

След операцията д-р Венкова започва да изпитва силни болки. Тогава д-р Кузманов прави ехография и разбира, че в корема й се събира течност. По-късно болките на жената стават нетърпими, заради което д-р Христо Кунчев, който поема нощната смяна, назначава лекарства за стимулиране на перисталтиката. Чак на сутринта обаче двамата лекари установяват, че пациентката е направила перитонит.

Налага се повторна операция по спешност. Д-р Кузманов и д-р Кунчев решават да извадят матката на колежката си. Два дни по-късно перитонинът вече е успешно преодолян, но на 26 септември Елена Венкова умира.

Присъдата на Пловдивския окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд -Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай