Октай проверил пистолета си във WC-то преди да стреля

Целта на Енимехмедов е била да умъртви Доган, не да го изплаши, смята прокуратурата

Октай проверил пистолета си във WC-то преди да стреля | StandartNews.com

София. Преди да влезе на конференцията на ДПС, Отай Енимехмедов е отишъл до тоалетната и е проверил пълнителя на оръжието си. Това смята прокурорът по делото за нападението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Подсъдимият Енимехмедов се е отправил към входа на залата, стигнал до подиума, качил се по стълбите и се придвижил от лявата страна на Ахмед Доган. Енимехмедов протегнал дясната си ръка, демонстративно насочил оръжието към главата на Доган. Той е направил три опита за възпроизвеждане на изстрел. Целта на Енимехмедов е била да умъртви Доган, не да го изплаши, категоричен е прокурора.

 

Логично би се приело обяснението на Енимехмедов за сплашване след първия опит за изстрел, тъй като вече е постигнал уплахата на Доган, обясни прокурорът. Енимехмедов е насочил демонстративно оръжието, и след първия опит, е направил още два опита, обясни прокурорът по делото срещу Октай Енимехмедов.

 

Прокуратурата е поискала около 17 години затвор за подсъдимия. По това престъпление законът предвижда доживотен затвор без право на замяна, само доживотен затвор или лишаване от свобода от 15 до 20 години. В случая прокуратурата констатира, че Енимехмедов е оказал съдействие, така че може да му бъде приложено и по-леко наказание, по чл. 54 от Наказателния кодекс, като искането е за около 17 години затвор.

 

На 19 януари 2013 г., 12,20 ч, НДК, докато Ахмед Доган произнасяше речта, с която се оттегли от голямата политика, студентът по архитектура Октай Енимехмедов насочи пистолет към главата му. Оръжието засече, а Доган се сборичка с нападателя си. Октай бе обезвреден от делегатите на ДПС в суматохата. 

 

Днес или утре съдът ще произнесе присъдата на Енимехмедов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай